Terug naar overzicht

COC Songfestival op 17 november in Delft

Margreet Dolman presenteert het 18e Nationaal COC Songfestival op 17 november a.s. in Theater De Veste in Delft.

Met de organisatie door DWH Delft vindt het liedjesfestival voor het eerst na drie jaar weer plaats buiten de provincie Zeeland. De organisatie rekent op zeker 15 deelnemende organisaties uit het hele land. Na afloop van het COC Songfestival zal een wervelende afterparty worden georganiseerd. De hele dag zal de stad Delft weten dat een groot gay-event de stad aandoet.

Margreet Dolman

Niemand minder dan Margreet Dolman zal de presentatie van het festival verzorgen. Margreet is een warme en intense persoonlijkheid vol met humor, begrip en een vleugje wispelturigheid. Ze heeft wekelijks haar eigen televisieprogramma op OUTTV (‘Margreet Dolman Begrijpt ‘t’, elke zondag om 22.00 uur) en viert dit jaar haar 30-jarig theaterjubileum.

Margreet Dolman is het alter ego van theaterpersoonlijkheid Paul Haenen. ‘We zijn dolblij dat zo’n beroemde vakvrouw onze show wil presenteren!’, aldus Gerson Fitié van de organisatie van deze festivaleditie. ‘Het belooft een wervelende show te worden van homo’s en lesbiënnes met knappe kunstjes’, voegt medeorganisator Evert Windels daar aan toe.

Vakjury

De deelnemers aan het COC Songfestival worden beoordeeld door een fantastische professionele vakjury onder leiding van de koningin van het COC Songfestival, Tessa International. Zij wordt ondersteund door de liefste songfestivalzangeres ooit, Trea Dobbs. And last but zeker not least, de heerlijkste jongen van heel Nederland en bijna de hele wereld, Mr. Gay Netherlands Thom Goderie. 

De openingsact wordt verzorgd door little monster Koonian met zijn overweldigende Lady Gaga Rock Opera. Sebastiaan (Bas) van Beek zal vanuit de Pink Room verslag uitbrengen van de artiesten backstage.

Het is de tweede keer dat DWH Delft het Nationaal COC Songfestival organiseert. In 2005 beleefde DWH Delft als deelnemer haar debuut op het roze liedjesfestival. Gelijk werd dat jaar de overwinning behaald, waardoor in 2006 voor de eerste maal het Nationaal COC Songfestival in Delft plaats vond. De show die destijds neergezet werd, is nog steeds een gespreksonderwerp bij ‘die-hard’ COC songfestivalbezoekers. Die prestatie wil DWH Delft bij de komende editie evenaren en zelfs overtreffen.

Nationaal COC Songfestival

Het Nationaal COC Songfestival is ooit begonnen als een knipoog naar het grote Eurovisie Songfestival naar aanleiding van de teleurstellende 4 punten van Willeke Alberti in 1994. Hierdoor moest Nederland het festival een jaartje overslaan en bedacht COC Limburg als alternatief het Nationaal COC Songfestival. Inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze liedjeswedstrijd waar jaarlijks een groot aantal COC-afdelingen en andere homo-organisaties aan meedoen.

In totaal bijna 60 artiesten uit het hele land, veelal verkozen na een interne voorronde, zullen de eer van de 14 COC-afdelingen of LHBT-organisaties verdedigen. De liedjes die zij ten gehore gaan brengen zijn in bijna alle gevallen zelf geschreven en zelf gecomponeerd. De deelnemers van 2012 zijn: DWH Delft, ANBO Roze en de COC’s van Zeeland, Limburg, Nijmegen, Leiden, Eindhoven, Noord-Holland-Noord, Amsterdam, Midden-Nederland, West-Brabant-West & Tholen, Noordoost-Brabant, Deventer en Flevoland.

In de afgelopen jaren was er telkens een Delftse inzending. Op 3 december 2011 won de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) de 17e editie van het Nationaal COC Songfestival met de gelegenheidsformatie “Ali Gay & de homofiele medemensen”.

Zie voor alle informatie en kaartverkoop de website van het Nationaal COC Songfestival.