Terug naar overzicht

Nederland dient geen statenklacht in tegen Rusland

Nederland wil geen statenklacht tegen Rusland indienen vanwege de anti-homowet. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken laten weten in zijn antwoord op Kamervragen van D66.

COC-voorzitter Tanja Ineke is teleurgesteld dat Nederland geen statenklacht zal indienen. ‘We zullen nu extra kritisch volgen welke maatregelen minister Timmermans dan wél tegen Rusland treft’, aldus de COC-voorzitter.   

De D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Sjoerd Sjoerdsma hadden minister Timmermans gevraagd of hij vindt dat er ‘voldoende juridische basis’ is voor een statenklacht en of hij bereid is een statenklacht in te dienen.

Minister Timmermans stelt in zijn antwoord dat een statenklacht een ‘bijzonder zwaar middel’ is, dat alleen ‘in laatste instantie’ wordt ingezet.

“Nederland wil inzetten op brede internationale aandacht en dialoog over de wetgeving en de positie van de LHBT-gemeenschap in Rusland in plaats van een bilateraal proces te entameren met de daaruit voortvloeiende verharding van standpunten”, schrijft Timmermans in zijn antwoord.

Ook het voorstel van D66-Kamerleden om Rusland te schorsen als lid van de Raad van Europa wordt door Timmermans afgewezen. De minister maakt duidelijk dat dit ‘een zeer zwaar middel is, dat tot op heden nooit is gebruikt’.

In zijn antwoord maakt de minister duidelijk hoe Nederland in internationaal verband de schendingen van mensenrechten in Rusland aan de orde te stellen om daarin verbetering te brengen.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan lanceerde het plan voor een statenklacht op 23 augustus jl. tijdens de door het COC georganiseerde actie ‘To Russia With Love’ op het Amsterdamse Museumplein.

Zie HIER het antwoord van minister Timmermans op de Kamervragen van D66.

[Bron/Foto minister Timmermans: Rijksoverheid.nl]