Terug naar overzicht

Nederland en Uruguay organiseren wereldwijde LHBTI-conferentie

Nederland en Uruguay organiseren in juli een grote internationale conferentie over lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s). De bijeenkomst vindt 13 tot 15 juli plaats in Montevideo. ‘De verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando legt een kwetsbaarheid bloot die urgent aanpak behoeft. Tolerantie is niet optioneel’, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koenders kondigde de conferentie dinsdag aan vanuit de Dominicaanse Republiek, waar hij tijdens de OAS-top met zijn collega uit Uruguay over het initiatief sprak. Zij spraken af de conferentie in het teken van tolerantie te stellen, ter herdenking van de aanslagen in Orlando. Meer dan 200 overheden en activisten van over de hele wereld, onder meer uit Uganda, Vietnam en Tunesië, zullen aanwezig zijn. Minister Koenders zal Nederland vertegenwoordigen in Montevideo.

‘Nederland vervult internationaal een voortrekkersrol op het gebied van gelijke rechten voor LHBTI’s. De afgrijselijke aanslag in Orlando heeft duidelijk gemaakt dat de acceptatie van LHBTI’s meer dan ooit niet vanzelfsprekend is. In grote delen van de wereld staan hun rechten onder druk. Daarom is actie nu noodzakelijk om de positie van LHBTI’s wereldwijd te verbeteren’, aldus Koenders.

Nederland en Uruguay willen dat er een gezamenlijke coalitie van landen wordt gevormd om de internationale strijd voor gelijke rechten nog effectiever te kunnen voeren. Op de conferentie wordt ook gesproken over de financiële steun aan de LHBTI-beweging. Uruguay was het eerste land in Latijns-Amerika dat het geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht openstelde, en maakt zich ook internationaal hard voor de rechten van LHBTI’s.

 

Zie meer informatie op lgbtimontevideo2016.elis.biz

[Bron/beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken]