Terug naar overzicht

Nederland terug in top 10 LHBTI-rechten

Nederland staat weer in de top 10 van Europese landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn. Dat is het gevolg van het expliciete wettelijke verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen dat onlangs in werking trad.

De wet van Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) verbiedt discriminatie op grond van geslachtskenmerken, genderidenteit en genderexpressie. Het verbod geldt onder meer op het werk, op school en bij dienstverlening. NNID, TNN en COC hebben lang voor het verbod gepleit. Het maakt onderdeel uit van COC’s Regenboog Stembusakkoord.

Nederland stijgt dankzij de nieuwe wet van de twaalfde naar de tiende plaats in Europa als het gaat om landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn. Dat blijkt uit de Rainbow Europe Index van ILGA Europe.

De Europese LHBTI-organisatie actualiseerde de ranglijst op vrijdag 22 november. Bovenaan de lijst van negenenveertig landen staan Malta, België en Luxemburg, onderaan staat Azerbeidzjan. De Index gaat over LHBTI-mensenrechten, niet over acceptatie.

‘Gewoon super’

“Het is gewoon super dat we weer vóóruit gaan in plaats van achteruit”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Op die weg wil ik verder: naar méér mensenrechten en méér acceptatie in een land waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken.” Oosenbrug wil Nederland terug hebben in de internationale kopgroep als het gaat om LHBTI-emancipatie, stelde ze in juli in de Volkskrant.

Om voortgang te boeken met LHBTI-mensenrechten in Nederland pleiten COC, TNN en NNID onder meer voor hogere wettelijke strafmaxima bij discriminerend geweld, de mogelijkheid voor transpersonen om hun geslachtsregistratie onder de 16 jaar te wijzigen, een verbod op niet-medisch noodzakelijke behandelingen zonder toestemming van intersekse kinderen en een verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet.

[Bron: COC NL – Foto bovenaan: Activisten van COC, TNN en NNID en Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) bij de behandeling van het verbod op transgender- en intersekse discriminatie in de Senaat – COC NL/NNID/TNN]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?