Terug naar overzicht

Nederlandse ambassadeur in Marokko op het matje geroepen

De autoriteiten in Marokko hebben de Nederlandse ambassadeur Ron Strikker om opheldering gevraagd vanwege zijn openlijke kritiek op de gevangenisstraffen die recentelijk zijn opgelegd aan homoseksuelen in het land.

Op de Nederlandse ambassade werd op 17 mei – Internationale Dag tegen Homo/Transfobie – samen met een Marokkaanse burgerrechtenbeweging een besloten fototentoonstelling over homoseksualiteit in Marokko georganiseerd. Op 17 mei 1990 werd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties besloten dat homoseksualiteit geen geestesziekte is.

Ambassadeur Strikker schreef die dag op zijn facebookpagina: “Voor mij is het een anachronisme dat homoseksualiteit in Marokko nog altijd wordt beschouwd als een misdaad, bijna 25 jaar na dit besluit.” Strikker voegt daaraan toe dat het vonnis wat hem betreft in strijd is met artikel 1 van de VN-Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Aan persbureau AFP heeft Strikker laten weten nog hoop te hebben ‘dat homoseksuelen op een dag in Marokko worden geaccepteerd als volwaardige burgers en niet als zieken of criminelen’.

Op 20 mei jl. werden twee jonge Marokkanen vanwege homoseksuele handelingen en schending van de publieke zeden tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld door een rechter in Temara. De twee mannen van 28 en 20 jaar werden begin mei gearresteerd toen ze door de politie op heterdaad betrapt werden in een auto. De Nederlandse ambassadeur doelde met zijn uitspraken echter vooral op een andere veroordeling. In Souk Al Arbaa kregen twee mannen zwaardere gevangenisstraffen voor homoseksualiteit – namelijk zes maanden voor de ene en zelfs drie jaar gevangenisstraf voor de andere. Sectie 489 van het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht voorziet in dergelijke straffen wanneer ‘mannen buiten hun natuurlijke aanleg’ seks hebben met een andere man.

De uitspraken van Strikker hebben gemengde reacties gegeven – kritiek was er te lezen op Marokkaanse sites in ons land, terwijl mensenrechten- en LHBT-organisaties in Marokko juist enthousiast reageerden. ‘Dit is zeer positief van de Nederlandse ambassadeur. We zijn blij met de actieve opstelling”, schrijft een lid van de Marokkaanse LHBT-organisatie Kif-Kif.

Strikker werd afgelopen maandag bij het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. Het gesprek is volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ‘in goede harmonie’ verlopen.

[Bronnen: de Volkskrant & Marokko.nl – Foto ambassadeur Ronald Strikker: facebookpagina Nederlandse ambassade]

Zie ook: Gevangenisstraf Marokkaanse mannen vanwege homoseksuele handelingen