Terug naar overzicht

Nederlandse demonstratie tegen anti-homowet bereikt Kremlin

Het Kremlin is inmiddels op de hoogte van de demonstratie tegen de Russische anti-homowet op 8 april, tijdens het bezoek van de president Poetin aan Nederland. Dat blijkt uit een bericht in de populaire Russische online krant Gazeta.

Volgens Gazeta weet ook Poetin van het protest. Het Kremlin weet nog niet hoe op de actie te reageren. Lees hier het volledige bericht in het Russisch: Gazeta.ru.

VERTALING GAZETA:

Op de dag van het bezoek van Vladimir Poetin aan Amsterdam, zal de LHBT-gemeenschap regenboogvlaggen in de stad ophangen, bericht de Nederlandse krant de Volkskrant. “Amsterdam streeft ernaar een open en tolerante stad te zijn, waar iedereen zichzelf kan zijn”, wordt aangegeven in een besluit van de Stadsdeelraad van het centrum van Amsterdam. De Stadsdeelraad roept de andere deelraden op zich aan te sluiten bij de actie.

Al eerder werd bekend, dat op de dag van het bezoek van Poetin in het centrum van Amsterdam een gay parade zal plaatsvinden. Nederlandse homoseksualisten  willen op deze manier protest aantekenen tegen de Russische weten over “propaganda van homosekualisme onder minderjarigen”.  De actie wordt voorbereid door de oudste LHBT-organisatie ter wereld, COC Nederland, die opgericht is in 1945. Op dit moment heeft de organisatie consultative status bij de Verenigde Naties.

COC Nederland organiseert op maandagavond 8 april a.s. om 19.00 uur een demonstratie tegen de anti-homowet. De actie vindt plaats op het Amsterdamse Oosterdok (naast NEMO), tegenover het Scheepvaartmuseum, waar de president op dat moment dineert. Ook startte het COC, i.s.m. Change.org, een nationale internetpetitie tegen de wet. Meer informatie op Stopdeantihomowet.nl.

Hans van Manen

De wereldberoemde choreograaf Hans van Manen roept mensen maandag in een filmpje op YouTube op om naar de demonstratie te komen en de petitie te tekenen.

 

Volgens Van Manen is de Russische wet ‘zo belachelijk en zo discriminerend’.
 
Hij gaat binnenkort met zijn partner Henk van Dijk naar St. Petersburg. “Je denkt als je naar Rusland gaat natuurlijk aan die walgelijke wetten die Poetin wil en dan vraag je je af hoe dat in deze tijd in godsnaam nog mogelijk is. Dit gaat echt te ver.”
 
Van Manen en zijn partner zijn in Rusland als eregast uitgenodigd. Zijn partner werd echter aangeduid als zijn ‘assistent.’ “Dat nemen we natuurlijk niet”, lacht Van Manen. “Maar dat is fantastisch, want dan kunnen we het er daar over hebben.”
 
Trailer

Inmiddels is op YouTube ook een trailer voor de demonstratie verschenen, waarin de kleuren van de regenboog centraal staan. Demonstranten worden opgeroepen om op 8 april gekleed in de kleuren van de regenboog naar de demonstratie te komen.

  

[Bron: COC NL – vertaling Gazeta: COC NL/Renate Hartman – Foto Kremlin – PetraLinks]

Zie voor alle informatie over de Poetin-acties tegen de Russische anti-homowet ons DOSSIER RUSLAND.

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?