Terug naar overzicht

Negen partijen ondertekenen Regenboog Stembusakkoord van Zuid-Hollandse COC’s

Vrijdag 15 maart ondertekenden negen partijen COC’s Regenboog Stembusakkoord Zuid-Holland – een initiatief van COC Haaglanden, COC Leiden en COC Rotterdam Rijnmond. Het akkoord werd getekend door CDA, Code Oranje, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP, 50Plus en VVD.

In COC’s Regenboog Stembusakkoord Zuid-Holland hebben de negen partijen die het getekend hebben met de Zuid-Hollandse COC’s afgesproken LHBTI-acceptatie te gaan bevorderen ‘met beleid, budget en concrete acties’. Er komt o.a. beleid voor kwetsbare groepen, zoals jongeren, ouderen, biculturele LHBTI’s en transgender personen. Zuid-Holland zal ook concreet inhoud geven aan de voorbeeldrol die van een regenboogprovincie verwacht mag worden, door bijvoorbeeld de Verklaring van Dordrecht te tekenen, de regenboogvlag te hijsen op Coming Out Dag en burgers genderinclusief aan te spreken.

Regenboogprovincie

Op vrijdag 1 maart werd vanwege de Statenverkiezingen het Zuid-Hollandse Roze Verkiezingsdebat gehouden in het Haagse Dudok. Aan dat debat werd – naast de negen partijen die het akkoord nu getekend hebben – ook deelgenomen door Lokale Partijen Zuid-Holland, PVV en SGP.

Al tijdens dat debat maakten de deelnemende partijen afspraken om de acceptatie van LHBTI’s in Zuid-Holland te bevorderen en daarmee invulling te geven aan het predicaat ‘regenboogprovincie’. Dat is ook wel nodig, want Zuid-Holland is sinds april 2018 een ‘regenboogprovincie’, maar concreet beleid om dat waar te maken was er nog niet.

“Het enthousiasme van de partijen en de motivatie mee te werken aan acceptatie van LHBTI’s is aanstekelijk,” aldus Ingmar, secretaris van COC Rotterdam Rijnmond. “De politiek wil heel graag samenwerken en om daarbij te helpen is dit Regenboog Stembusakkoord door de Zuid-Hollandse COC’s opgesteld. Alle zeventien partijen die aan de verkiezingen meedoen zijn uitgenodigd om het akkoord aan te vullen en te ondertekenen. Van al deze partijen hebben negen partijen input geleverd.”

Voor meer informatie over de komende Statenverkiezingen – zie: Rainbowvote.NU.

[Bron/Illustratie/Foto: COC Leiden, COC Haaglanden, COC Rotterdam Rijnmond]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?