Terug naar overzicht

A’DAM Toren op Coming Out Dag in regenboogkleuren

De beeldbepalende A’DAM Toren aan het Amsterdamse IJ wordt op de avond van Coming Out Dag 2016 (dinsdag 11 oktober) aangelicht in de regenboogkleuren. Dat gebeurt op initiatief van COC Nederland en de A’DAM Toren. Het is één van de honderden activiteiten die dinsdag in het hele land plaatsvinden.

Op Coming Out Dag laten personen en organisaties zien dat iedereen elke dag vrij moet zijn om uit de kast te komen als lesbienne, homo, bi, transgender of met een intersekseconditie (LHBTI). Dat is hard nodig, omdat ‘homo’ op school bijvoorbeeld het meest gebruikte scheldwoord is en LHBTI’s nog altijd te maken krijgen met discriminatie en soms zelfs geweld.

Ruim honderddertig gemeenten hijsen op Coming Out Dag – vaak samen met het lokale COC – de regenboogvlag, het internationale symbool van LHBTI-acceptatie. Scholieren organiseren activiteiten op school, zoals de presentatie van een boekje met coming out verhalen van LHBTI leerlingen. COC Haaglanden en de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) organiseerden met gemeenten in de regio zelfs een vijfdaags programma in de aanloop naar Coming Out Dag, met regenboogvlaggetjes op trams en bussen en activiteiten in de Haagse bibliotheek.

COC-voorzitter Tanja Ineke was dinsdag aanwezig bij de opening van een regenboogzebrapad in Lelystad met wethouder Janneke Sparreboom.

Nationale Coming Out Dag werd in 2008 op voorstel van het COC ingesteld door de Nederlandse regering. In 2009 vond in Nederland de eerste Coming Out Dag plaats. Het idee voor Coming Out Dag is afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar vond op 11 oktober 1987 een massale demonstratie plaats voor LHBTI-mensenrechten. Een jaar later werd besloten om op die dag jaarlijks het uit kast komen te vieren.