Terug naar overzicht

COC start Pink Security voor LHBT-asielzoekers

COC Nederland is deze maand gestart met Pink Security, een project dat zich inzet voor LHBT-asielzoekers. Doel is de opbouw van een sociaal vangnet voor en het verbeteren van de veiligheid van LHBT-asielzoekers. Vrijwilligers die geïnteresseerd zijn om daaraan mee te helpen, kunnen contact opnemen met de projectmedewerkers.

De laatste jaren is ondermeer door het onderzoek van Deloitte en het ondezoek Pink Solutions van COC Nederland duidelijk geworden dat LHBT-asielzoekers in een moelijke positie zitten. Dat komt vooral door een aantal zaken die specifiek met hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit te maken hebben. LHBT-asielzoekers zijn vanwege discriminatie en geweld op grond van hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit hun eigen land ontvlucht. Aangekomen in Nederland krijgen ze daarom vaak in tegenstelling tot andere asielzoekers geen ondersteuning van landgenoten of familieleden. Integendeel, in de asielopvang krijgt een aantal LHBT’s te maken met geweld en bedreigingen en velen van hen kampen met een sociaal isolement.

Daarom zou het voor LHBT-asielzoekers veel betekenen om met andere LHBT’s in contact te komen of om iemand te hebben die hen wegwijs maakt in Roze Nederland. COC-lidvereningen kunnen daar een rol in spelen. Pink Security wil COC-lidverenigingen daarom steunen bij het opzetten van bijvoorbeeld een maatjesproject of bij het in onderling contact brengen van LHBT-asielzoekers. Ook wordt gewerkt aan het opzetten van een sociaal vangnet en aan het monitoren van geweldsincidenten.

Heb jij interesse om zelf in actie te komen? Bijvoorbeeld als maatje of coördinator van een maatjesproject? Of wil je meer weten? We horen graag van je! Je kan daarvoor mailen naar COC Nederland – [email protected].

Binnen Pink Security werkt COC Nederland samen met COA, VluchtelingenWerk Nederland, Cocktail (het maatjesproject voor LHBT-asielzoekers van COC Midden-Nederland) en alle geïnteresseerde COC-lidverenigingen.

Het project Pink Security is mede mogelijk gemaakt door het Europees VluchtelingenFonds en loopt tot juli 2015.

[Bron: COC NL-Pink Security]
– Foto genomen op 20 juni 2013 (Dag van de Vluchteling) tijdens het Cocktail-congres over LHBT asielzoekers]