Terug naar overzicht

COC Zwolle brengt LHBT-asielzoekers samen

Op donderdag 28 april hebben ruim 40 LHBT-asielzoekers elkaar ontmoet in Club LIQUID te Zwolle. COC Zwolle bracht ze samen.

De eigenaar van de Zwolse Club LIQUID was bereid deze groep mensen een plek te bieden om samen te komen. Thema: Be proud, be yourself, get Connected. Het was tijd voor feest!

Er werd in beslotenheid ontmoet, gepraat, uitgewisseld, gegeten en gedronken en zeker ook gedanst, om vervolgens de deur van de club te openen voor de reguliere bezoekers van Club LIQUID en samen verder te feesten.

Coördinator Harry Siebring van Connected, de werkgroep die zich binnen COC Zwolle richt op LHBT-asielzoekers, onderstreept het belang van deze avond: “Veel LHBT-asielzoekers worden ook in een asielzoekerscentrum niet geaccepteerd en leven zodoende nog steeds in angst. Het raakt me diep, deze ontlading van vrijheid en blijheid te zien. Lachende, stralende mensen. Deze avond biedt een veilige plek en dan komt er ruimte voor ‘jezelf zijn’. Dit is enorm belangrijk.”

COC Zwolle biedt sinds anderhalf jaar in de regio sociale begeleiding aan LHBT-asielzoekers die zich eenzaam en sociaal geïsoleerd voelen. Door de multiculturele samenleving in de asielzoekerscentra (AZC) is het niet makkelijk ‘out en proud’ te zijn. Hoewel de AZC’s werken aan bevordering van acceptatie van LHBT’s die daar verblijven, is de acceptatiegraad nog steeds laag.

Club LiquidClub LIQUID-eigenaar Niek lá Mon: “Het is fantastisch om te zien hoe deze groep vluchtelingen hier zichzelf kan zijn en zich niet afgewezen voelt om wie of wat ze zijn. Club LIQUID is een commercieel bedrijf, maar onze insteek is vanaf de eerste dag geweest om ook op maatschappelijk gebied actief te zijn. Connected is een super initiatief en wij zullen Harry en COC Zwolle dan ook ondersteunen waar het kan. Daarnaast hopen we dat onze collega’s in andere regio’s dit initiatief oppakken om zo dit project een nog groter bereik te geven.”

Bob Angelo Fonds - LOGO - kleinDeze avond werd mede mogelijk gemaakt door het Bob Angelo Fonds van COC Nederland.

[Bron/Foto: COC Zwolle]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!