Terug naar overzicht

IDAHOT 2016 in Nederland: Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?

Op dinsdag 17 mei aanstaande is het IDAHOT, de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie. In Nederland vieren we de dag met een estafette van activiteiten door het hele land onder het motto ‘Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’. Hierbij spreken veel bekende en minder bekende Nederlanders zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusieve samenleving; een samenleving waarin seksuele gerichtheid en genderexpressie veelkleurig mogen zijn.

De activiteiten in Nederland weerspiegelen de breedte van de beweging: zo verwelkomen diverse nationale en regionale sportevenementen dit Pinksterweekend de regenboogvlag, organiseert de ouderenalliantie Roze 50+ diverse wandelingen en ontmoetingen tussen jong en oud door het hele land, wordt in Utrecht de eerste Walk of Love georganiseerd en vinden in Hoorn en Amsterdam speciale IDAHOT-wakes plaats. Daarnaast wordt er gedanst, organiseren veel scholen teamgesprekken in het kader van de campagne ‘roze gezinnen welkom op school’ en beleven diverse films hun première, zoals de film Out & About die tijdens IDAHOT in ruim 25 Nederlandse ambassades wereldwijd wordt vertoond.

Kijk voor meer achtergrondinformatie en activiteiten op IDAHOT.nl.

IDAHOT 2016 - prioriteiten Nederlandse regering voor gelijke rechten LHBT's wereldwijd KLEIN

Op dinsdag 17 mei om 8.00 uur geeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen samen met de NS het startschot van IDAHOT Nederland 2016. Op Den Haag Centraal wordt de roze loper uitgerold, ontvangen reizigers een vrolijk goedemorgen van het burlesque duo Roxy Diamond en Roxy Sparkle en kunnen mensen die dat willen een #jezelfie maken: een foto met het thema van IDAHOT ‘jezelf kunnen zijn – dat wil jij toch ook?’. Ook kunnen reizigers ter plaatse in gesprek met ambtenaren van OCW en conducteurs van de NS over IDAHOT en de recent verschenen SCP LHBT-Monitor 2016.

Homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie

Waarom is een internationale dag zo belangrijk? Wereldwijd hebben 81 landen homoseksualiteit strafbaar gesteld, dit betekent dat 40 procent van de wereldbevolking, ruim 2,8 miljard mensen, niet vrij is in hun partnerkeuze. Miljoenen homo’s, lesbiennes en biseksuelen leven zo continu in angst. In 10 landen staat de doodstraf op homoseksualiteit en in veel landen bestaat geen wettelijke erkenning van de genderidentiteit van transgenders of worden mensen met een intersekse conditie gedwongen medisch behandeld. LHBTI’s hebben wereldwijd te maken met stigmatisering, politiegeweld, overheidsrepressie, aanvallen en geweld. Hun meest basale mensenrechten worden dagelijks geschonden.

IDAHOT Nederland 2016 - TANJA INEKE

Ook in Nederland is nog veel te winnen; ondanks een steeds positievere houding ten opzichte van homo’s en lesbiennes – zo vindt ruim 9 op de 10 Nederlanders dat zij het recht hebben om te leven zoals ze dat zelf willen, hebben LHBT’s gemiddeld twee keer vaker te maken met geweld dan heteroseksuele Nederlanders. Ook ervaren biseksuelen op het werk tot twee keer vaker problemen ten opzichte van hun hetero collega’s en is de acceptatie van transgenders in Nederland beduidend minder dan van LHB’s, zo blijkt onder andere uit de recent verschenen SCP LHBT-Monitor 2016.

Platform Nederland

Wereldwijd wordt IDAHOT sinds 2004 gevierd en inmiddels doen ruim 130 landen mee. In Nederland organiseert het IDAHOT-platform dit jaar voor het eerst gezamenlijk activiteiten. IDAHOT is dé dag in het jaar waarop iedereen wordt uitgenodigd zichzelf te zijn: lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse, hetero of in dubio.

IDAHOT Nederland is een alliantie van diverse LHBTI- en mainstreamorganisaties op het gebied van onderwijs, ouderen, sport, levensbeschouwing en veiligheid. De alliantie wordt ondersteund door de directie Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen.

Kijk voor meer achtergrondinformatie en activiteiten op IDAHOT.nl.

[Bron/Illustraties: IDAHOT Nederland]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!