Terug naar overzicht

Lot transgenderwet in handen VVD

De Senaatsfractie van de VVD beslist pas dinsdag of ze voor de nieuwe transgenderwet van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) zal stemmen. Dat bleek maandagavond tijdens een debat over de wet in de Eerste Kamer. Het lot van de transgenderwet ligt nu in handen van de liberalen.

PvdA, D66 en GroenLinks zegden maandagavond toe dat zij dinsdag vóór de wet zullen stemmen. De steun van de VVD is echter onmisbaar voor een meerderheid.

De VVD beloofde in het regeerakkoord, in haar verkiezingsprogramma en in COC’s Roze Stembusakkoord een spoedige invoering van de nieuwe transgenderwet.

Belofte maakt schuld

“We rekenen op de steun van de VVD, want belofte maakt schuld”, aldus Carolien van de Lagemaat (voorzitter Transgender Netwerk Nederland (TNN)) en Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland (COC)).

De twijfel van de VVD-woordvoerder Anne-Will Duthler betreft vooral de minimumleeftijd van 16 jaar waarop transgenders volgens de nieuwe wet hun geslachtsregistratie kunnen laten wijzigen van ‘vrouw’ in ‘man’ of andersom.

TNN en COC vinden de minimumleeftijd van 16 jaar voor aanpassing van de registratie volstrekt verantwoord. Transgenderjongeren mogen vanaf die leeftijd immers ook beginnen met een onomkeerbaar medisch veranderingstraject.

Bijbaantjes

“Bij bijbaantjes, in het openbaar vervoer en op schoolreis; ook jonge transgenders krijgen te maken met pijnlijke dagelijkse problemen als er in hun officiële papieren een ander geslacht staat dan waarin ze leven. De psychische last daarvan dragen ze vaak nog jaren met zich mee”, aldus Van de Lagemaat en Ineke. “De nieuwe wet verlost hen van deze problemen.”

In het actualiteitenprogramma Nieuwsuur van maandagavond komen jonge transgenders aan het woord over de dagelijkse problemen die ze ondervinden door de huidige wetgeving.

Als de Senaat wil dat de minimumleeftijd voor wijziging van de geslachtsregistratie wordt verhoogd, leidt dat tot een forse vertraging. Er zou dan een nieuwe wet bij de Tweede Kamer moeten worden ingediend, want de Eerste Kamer kan wetten niet wijzigen.

De transgenderwet regelt dat transgenders op eenvoudige wijze de geslachtsregistratie in hun paspoort en andere officiële documenten kunnen laten wijzigen. Daarvoor volstaat straks een deskundigenverklaring en een melding bij de burgerlijke stand.

Nu moeten transgenders zich eerst laten steriliseren, lichamelijk laten aanpassen en rechterlijke toestemming vragen voordat de vermelding ‘vrouw’ in hun paspoort kan worden vervangen door ‘man’ of andersom. Mensen leven daardoor vaak jarenlang met officiële documenten waarin een ander geslacht staat vermeld dan het geslacht waarin ze leven.

*Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders

[Bron: COC NL/TNN – Foto VVD-senator Duthler en COC-voorzitter Ineke: Geert van Tol Fotografie]