Terug naar overzicht

Lustrum Congres: Recht zonder m/v?

De Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann (VVR) viert haar 10/30-jarig bestaan op donderdag 13 november met een spetterend congres over het spannende onderwerp ‘Recht zonder m/v? Over het vóór en tegen van het afschaffen van sekse als juridische categorie’.

Schijnbaar vanzelfsprekend vullen we steeds weer die m/v-hokjes in; zelfs als je een boek bestelt. Maar wat is nog het nut van het registreren van sekse in het dagelijks leven, nu sekse steeds minder relevant is voor allerlei (wettelijke) regelingen en voorzieningen? Leidt registratie op zich al niet tot seksediscriminatie of op z’n minst tot bevestiging van sekseverschillen? Waarom sekse wel registreren, en bijvoorbeeld geloof en etniciteit niet? Voedt sekse-registratie niet telkens weer een bipolair wereldbeeld en daarmee de ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen? Waarom zou iedereen wettelijk óf man óf vrouw moeten zijn? Zijn die twee hokjes (m en v) ook niet een nodeloze beperking? Maar als dat zo is, hoe moet het dan met het afstammingsrecht, met bestrijding vrouwendiscriminatie of positieve actie, met de sport en met de gescheiden toiletten? Om maar eens wat te noemen.

 

Clara Wichman Jubileumcongres 2014 FLYER

LUSTRUM CONGRES: RECHT ZONDER M/V?

Datum: donderdag 13 november 2014 – 13.30–18.30 uur

Locatie: ‘Ottone’, Kromme Nieuwegracht 62 te Utrecht

Afsluiting met borrel, hapjes en muziek (ca. 17.00–18.30 uur)

Met als sprekers Mieke Aerts (keynote), Saskia Wieringa, Mieke van der Burg, en verder onder andere Marjolein van den Brink, Hanneke Felten en Vreer Verkerke. Dagvoorzitter: Kirsten van den Hul

Aanmelding verplicht via het contactformulier. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Niet-leden kunnen desgewenst ter plekke een vrijwillige bijdrage geven.

[Bron/Illustraties: Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!