Terug naar overzicht

Petitie tegen discriminerende spreekkoren gestart door COC en supportersclubs

Stop homofobe en andere discriminerende spreekkoren in de voetbalstadions. Dat is de boodschap van een petitie die regionale COC-verenigingen, COC Nederland en de supportersclubs Roze Kameraden en Roze Règâhs vandaag starten. De KNVB liet onlangs weten dat er ook voor komend seizoen nog niets is geregeld.

Je kunt de petitie HIER tekenen. Vergeet niet je ondertekening per e-mail te bevestigen.

“Door niet op te treden tegen spreekkoren, wek je als club de indruk dat discriminatie ‘normaal’ is. Dat is het niet,” aldus de initiatiefnemers over de petitie. “Je moet consequent optreden en bij dit soort spreekkoren de wedstrijd stilleggen.”

De laatste tijd waren er homofobe spreekkoren bij onder meer Spakenburg-PSVFC Utrecht-PSV en FC Groningen-FC Twente. Ook klinken er in de voetbalstadions regelmatig antisemitische spreekkoren. Gelukkig wordt er bij anti-zwarte en racistische spreekkoren af en toe wél opgetreden.  

Voor zover bekend is er nog nóóit een wedstrijd stilgelegd of gestaakt bij homofobe spreekkoren, terwijl KNVBoverheid en clubs dat al lang beloven. De KNVB liet op 27 juni weten dat er ook voor het nieuwe voetbalseizoen nog géén afspraken zijn tegen homofobe spreekkoren.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie geven spreekkoren een onveilig en onprettig gevoel aan spelers en supporters. Ook wordt het gedrag gekopieerd bij amateurwedstrijden en elders in de samenleving. Discriminatie wordt genormaliseerd als er niet tegen wordt opgetreden.

Daarom eist de petitie dat voetbalclubs, KNVB en overheden vanaf komend seizoen eindelijk zorgen dat wedstrijden consequent worden stilgelegd en indien nodig gestaakt bij discriminerende spreekkoren. Of dat nou is om seksuele oriëntatie, huidskleur, geloof of welke grond dan ook.

De petitie is een initiatief van regionale COC-verenigingen, COC Nederland en de supportersclubs Roze Kameraden en Roze Règâhs.

Beeld: Erik Franssen voor COC Nederland.

Petitie

Je kunt de petitie HIER tekenen. Vergeet niet je ondertekening per e-mail te bevestigen.