Terug naar overzicht

Spreek je uit voor aanpassing van de Transgenderwet!

De regering gaat de transgenderwet verbeteren. Dat is een belangrijke stap in de goede richting. Op sommige punten kan de wet nog beter dan de regering nu voorstelt, bijvoorbeeld voor kinderen en non-binaire personen. Help jij TNN, NNID en COC te zorgen voor een optimale wet? Hieronder lees je hoe. Kom in actie voor 12 februari 2020!

In 2014 trad de nieuwe Transgenderwet in werking. Dankzij die wet, waar TNN en COC lang voor hebben gepleit, werd het veel eenvoudiger om je officiële geslachtsvermelding te wijzigen. Onvruchtbaar zijn en geopereerd zijn is sindsdien geen vereiste meer.

Helaas kent de huidige wet nog wel barrières voor trans personen. Zo heb je nog steeds een deskundigenverklaring nodig, waarvan de kosten kunnen oplopen tot meer dan 300 euro. Ook moet je minstens 16 jaar oud zijn om je registratie te kunnen wijzigen. Nu hebben we de kans om deze barrières uit de wet halen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig!

In het regeringsvoorstel voor een nieuwe Transgenderwet wordt de deskundigenverklaring afgeschaft. Dat is een goede stap richting zelfbeschikking, demedicalisering en laagdrempelige erkenning.
Helaas blijft er wel een leeftijdsgrens van 16 jaar bestaan. Kinderen jonger dan 16 jaar die hun officiële geslachtsvermelding willen wijzigen moeten daarvoor naar de rechter. Dat is duur en belastend voor kinderen en hun ouders.

Ook is er in het wetsvoorstel niets geregeld voor non-binaire personen. Het niet vermelden van je geslacht op je paspoort wordt in de nieuwe wet dus nog niet mogelijk gemaakt. Dit is teleurstellend, en wij roepen op om deze mogelijkheid via een andere weg toch te regelen.

Kom nu in actie!

Tot 12 februari kan je via een internetconsultatie reageren op het wetsvoorstel. Met die consultatie inventariseert de overheid reacties van burgers, maatschappelijke organisaties en experts op het voorstel. Ook jij kunt een reactie geven. Om dat makkelijk te maken, hebben TNN, NNID en COC voorbeeldbrieven opgesteld die je kunt insturen.

Vind jij dat ook kinderen hun geslachtsvermelding op eenvoudige wijze moeten kunnen wijzigen? Vul dan de Voorbeeldbrief Leeftijdsgrens aan met jouw naam en de datum, voeg indien gewenst een persoonlijke noot toe en stuur de brief HIER in.

Wil jij je uitspreken voor de erkenning van non-binaire personen? Stuur dan de Voorbeeldbrief Non-Binair in, voeg ook hier een persoonlijke noot, jouw naam en de datum toe. Reageer HIER.

Wil je vooral je waardering uitspreken voor het feit dat de deskundigenverklaring wordt afgeschaft? Zeker doen! Daarvoor kun je deze voorbeeldbrief gebruiken. Stuur de brief HIER in.

Je kan natuurlijk ook een geheel eigen reactie insturen of onze voorbeeldbrieven aanpassen. Insturen kan HIER.

NNID, COC en TNN sturen binnenkort ook een eigen, uitgebreide reactie op de consultatie van de Transgenderwet naar de regering.

[Bron: COC NL, NNID & TNN – Foto bovenaan: Jackson was in 2014 één van de eerste trans personen die op eenvoudige wijze zijn officiële geslachtsregistratie wijzigde bij de burgerlijke stand in Amsterdam – foto door Philip Tijsma voor COC Nederland]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?