Terug naar overzicht

Staakt-het-vuren in Gaza!

COC Nederland sluit zich aan bij de oproep voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het geweld richting onschuldige burgers in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever moet onmiddellijk stoppen. Op 27 oktober stemde in VN verband een grote meerderheid van landen hiervoor. Ook organisaties als Save the Children, Care, War Child, Oxfam Novib, MamaCash, CHOICE en de Dutch Relief Alliance pleiten voor een staakt-het-vuren.

We kijken met afschuw en boosheid naar de ontwikkelingen en de aanhoudende mensenrechtenschendingen in Gaza. Als mensenrechtenorganisatie staan we voor rechtvaardigheid en de bescherming van alle mensen. De aanhoudende bombardementen door Israël in de Gazastrook leiden dagelijks tot onschuldige burgerdoden.

We rouwen zowel om de doden aan de Palestijnse als Israëlische kant. Als mensenrechtenorganisatie staan we voor het recht op leven voor alle mensen overal ter wereld. De bombardementen in Gaza maken geen onderscheid tussen seksuele gerichtheid, gender identiteit en seksediversiteit. Naar schatting zijn meer dan 10.000 Palestijnen vermoord door de Israëlische bombardementen, waaronder ook lhbti+ personen.

Ook bij de inval van Hamas in Israël zijn veel onschuldige burgerdoden gevallen en zijn mensen in gijzeling genomen. Ook daaronder zijn lhbti+ personen, ook die inval maakte geen onderscheid naar seksuele gerichtheid en genderidentiteit. Bij een reactie daarop heeft Israël zich te houden aan dezelfde mensenrechten en internationale afspraken als ieder ander land.

Het gaat er nu om te voorkomen dat er nog meer onschuldige burgerdoden vallen. Door ons uit te spreken tegen onrechtvaardigheid en onderdrukking, komen we ook op voor lhbti+ mensenrechten. De aanhoudende Israëlische bombardementen en het gebrek aan eten, drinken en medische zorg is op dit moment het grootste gevaar voor iedereen in Gaza, inclusief lhbti+ personen. Dit geweld moet stoppen!

COC staat voor de diverse regenbooggemeenschap. Binnen die diversiteit zijn er veel mensen van wie hun vrienden, familie en geliefden direct geraakt worden door het aanhoudend geweld in Gaza en eerder in Israël. We spreken onze steun en solidariteit uit.