Terug naar overzicht

Waarschuwing voor LHBTI’s die naar Egypte reizen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt LHBTI’s die naar Egypte reizen. Volgens Buitenlandse Zaken worden LHBTI’s in het land niet geaccepteerd en krijgen ze steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen. Het reisadvies bevestigt eerdere berichten van het COC over de situatie in Egypte.  

De Egyptische mensenrechtenorganisaties Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) benadrukt dat ook Europese burgers worden vervolgd en uitgezet omdat ze LHBTI zouden zijn. Zo zou eerder dit jaar een Nederlander aan de Rode Zee zijn opgepakt en het land uitgezet.

In Egypte is momenteel sprake van een hetze tegen LHBTI’s. Op 22 september zwaaiden Ahmed en Ali met een regenboogvlag, tijdens een optreden van de band Mashrou’ Leila in de Egyptische hoofdstad Caïro. De zanger van die band is openlijk homo. Ahmed en Ali werden gearresteerd door de Egyptische politie. Het bleek de opmaat voor een razzia waarbij tot nu toe meer dan 75 LHBTI’s zijn opgepakt. Zij worden vaak onderworpen aan anale onderzoeken en andere mensonterende praktijken. Volgens EIPR neemt het aantal arrestaties van LHBTI’s de laatste jaren sterk toe.

Het COC organiseerde op 19 oktober een demonstratie tegen de vervolging van LHBTI’s in Egypte, in samenwerking met Egyptische activisten van The Alliance of Queer Egyptian Organizations. Eis is dat er een einde komt aan de vervolging en grootschalige mensenrechtenschendingen in Egypte en dat Europese Unie in actie komt. Het COC heeft continu contact met Brussel om deze eis kracht bij te zetten.

Het COC roept staatssecretaris Harbers (Asiel) op om het eenvoudiger te maken voor Egyptische LHBTI’s om in Nederland asiel te krijgen. Ook vraagt het COC de regering om een ambtsbericht op te stellen over de situatie voor LHBTI’s in Egypte.

Het COC ondersteunt LHBTI-organisaties en activisten in meer dan vijfendertig landen wereldwijd bij de opbouw van een sterke, zelfbewuste LHBTI-gemeenschap. Samen met hen vraagt het COC aandacht voor LHBTI-mensenrechten bij internationale organisaties als de VN, de OVSE en de Raad van Europa.