Terug naar overzicht

Zeer verontrustend nieuws uit Oeganda

Er is de laatste dagen zeer verontrustend nieuws uit Oeganda. Er is in het Afrikaanse land sprake van ernstig geweld tegen LHBTI’s en er zouden plannen zijn om opnieuw een antihomowet te introduceren. Het COC onderhoudt nauw contact met de Oegandese LHBTI-beweging.

“De  berichten uit Oeganda zijn afschuwelijk”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Met onze collega’s ter plekke roepen we de Oegandese regering op om afstand te nemen van de wet en een einde te maken aan het geweld. We onderhouden nauw contact met de Oegandese beweging en hebben hen onze steun aangeboden.”

Een minister uit de Oegandese regering liet onlangs weten dat er mogelijk al eind deze maand een nieuwe antihomowet zou worden ingediend. De wet zou de doodstraf op homoseksualiteit stellen. Ook ‘promotie’ van homoseksualiteit zou strafbaar worden en mensen zouden verplicht worden om LHBTI’s bij de autoriteiten aan te geven. Ook nu staat er in Oeganda al levenslang op homoseksualiteit.

Een woordvoerder van de Oegandese regering heeft inmiddels laten weten dat er geen plannen zijn om een dergelijke wet in te dienen. De Oegandese LHBTI-beweging is er niet gerust op en heeft de regering van het land opgeroepen om publiekelijk afstand van het wetsvoorstel te nemen.

Begin deze maand werd de Oegandese LHBTI-activist Brian Wasswa met grof geweld vermoord. Ook een transman en twee homoseksuele mannen werden de afgelopen maanden in Oeganda om het leven gebracht.

“Als politici oproepen om opnieuw een antihomowet in te voeren, zijn ze verantwoordelijk voor de toenemende kwetsbaarheid van de LHBTI-gemeenschap’, aldus een woordvoerder van de Oegandese LHBTI-organisatie Sexual Minorities Uganda (SMUG). ‘De regering speelt een gevaarlijke rol door een anti-LHBTI cultuur toe te staan en aan te moedigen.”

SMUG roept de Oegandese regering op om moord en geweld tegen activist Wasswa en andere LHBTI’s te veroordelen, om de moord te onderzoeken en de daders te berechten. Ook wil de organisatie dat de regering discriminerende wetgeving afwijst. Het COC sluit zich daar natuurlijk bij aan.

Vijf jaar geleden was er in Oeganda ook al sprake van aanscherping van de antihomowetgeving, vergelijkbaar met het voorstel waarvan nu sprake is. In 2014 bepaalde de Oegandese rechter echter dat die wet ongeldig was. Het COC demonstreerde destijds op verzoek van de Oegandese beweging tegen de wet – zie foto. Het COC heeft de Oegandese beweging ook nu weer hulp aangeboden, maar daaraan is op dit moment nog geen behoefte.

[Bron: COC NL – Foto Protest tegen Oegandese antihomowet: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?