Terug naar overzicht

Noord-Holland wordt actieve Regenboogprovincie

Vanaf vandaag mag Noord-Holland zich een actieve en echte Regenboogprovincie noemen. De Provinciale Staten van Noord-Holland stemde in ruime meerderheid in met het voorstel van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, PvdA, VVD en D66 om van Noord-Holland een actieve Regenboogprovincie te maken. Alleen de PVV stemde tegen.

GroenLinks Statenlid Rosan Kocken, die in 2017 het voortouw voor een Regenboogprovincie nam, is enorm verheugd met de brede steun. “Geweldig om te zien hoe partijen zich verenigen in de strijd om jezelf te kunnen zijn!”

Begin dit jaar riep Noord-Holland zich op initiatief van GroenLinks Noord-Holland al uit tot Regenboogprovincie, maar concreet beleid en ambitie om een provincie te worden die LHBTIQ+ bewustwording en acceptatie breed in het beleid verankert, ontbrak nog. “Mooi dat de provincie een paar keer per jaar de Regenboogvlag hijst, maar is het wel een erg makkelijke manier om te zeggen ‘kijk, zo moedigen wij de emancipatie en een inclusieve samenleving aan”, aldus Kocken.

Onder het motto ‘We hijsen niet alleen de Regenboogvlag, we moeten ook echt aan de slag’, diende GroenLinks, ditmaal samen met Partij voor de Dieren en de SP, een aangescherpt voorstel in. De drie partijen vonden eensgezind dat het Noord-Hollandse Regenboogbeleid meer moet zijn dan alleen symboliek. Zo stelden ze met succes voor dat er een roze ambtenarennetwerk komt dat altijd en op alle niveaus gevraagd en ongevraagd advies mag geven. Ook moet de provincie de Noord-Hollandse gemeentes meer gaan stimuleren en motiveren voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van LHBTIQ+’s.

Het aangescherpte voorstel werd in een later stadium ook ondertekend door de coalitiepartijen VVD, PvdA en D66. Kocken: “GroenLinks hoopte en rekende op brede steun. Die is er gekomen. Daar ben ik hartstikke blij mee. En nu aan de slag want er is nog flink wat werk aan de winkel als het gaat om de acceptatie van LHBTIQ+-ers.”

[Bron: GroenLinks Noord-Holland – Foto Regenboogvlag: CC-Benson Kua]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?