Terug naar overzicht

Nos tei - biculturele aanvulling op With Pride-tentoonstelling

‘Remember the past, create the future’ is het thema van de Pride Amsterdam-week. Om een betere toekomst te creëren voor LHBTI’s is het belangrijk ons verleden in zijn volledigheid te kennen én op een inclusieve manier weer te geven. Een tot nu toe vaak onzichtbaar deel van de LHBTI-geschiedenis is die van biculturele bewegingen. Daarom is er nu de tentoonstelling Nos tei – een biculturele reactie en aanvulling op de With Pride-expositie van vorig jaar. Tot woensdag 4 september te zien bij IHLIA LGBT Heritage.

In de With Pride-tentoonstelling toonde IHLIA LGBT Heritage verschillende thema’s uit veertig jaar LHBTI-activisme en -archivering in Nederland. De expositie kreeg naast lof ook veel kritiek, omdat biculturele LHBTI’s niet of nauwelijks aan bod kwamen. Kritiek die IHLIA LGBT Heritage zich heeft aangetrokken met de Nos tei-tentoonstelling als gevolg. Dit jaar gaat With Pride door het hele land touren, met Nos Tei als aanvulling.

Nos tei (Papiamentu/o voor ‘We zijn er’ of ‘We bestaan’) is een aanzet tot een meer inclusieve beschrijving van de brede LHBTI-geschiedenis. De tentoonstelling laat onder meer twee biculturele bewegingen uit de jaren tachtig en negentig zien, Suho en Strange Fruit. De expositie gaat in op verschillende opvattingen over gender en seksualiteit. Ook wordt het kruispuntdenken van de voornamelijk zwarte vrouwenbeweging van toen uitgelicht, lang voor de hedendaagse aandacht voor intersectionaliteit. Kunst en cultuur geven tot slot een meer gelaagde en veelzijdige kijk op de multiculturele samenleving.

Nos tei laat zien dat LHBTI’s uit Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen er waren en zijn, en dat zij deel uitmaken van Nederland. De vijf thema’s van de tentoonstelling laten de rijke nalatenschap zien van deze groepen en individuen. Het is een aanzet tot een meer inclusieve beschrijving van de LHBTI-geschiedenis.

NOS TEI

  • Data: t/m woensdag 4 september – entree is gratis
    • – maandag t/m vrijdag: 08.00-22.00 uur
    • – zaterdag & zondag: 10.00-22.00 uur
  • Locatie: Expositieruimte op het IHLIA-plein – 3de verdieping van OBA Oosterdok – Oosterdokskade 143 te Amsterdam

[Bron/Foto: IHLIA LGBT Heritage]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?