
De eerste verkenning naar de patiëntenstop voor de transgenderzorg bij het medische centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) en de rol van de zorgverzekeraars daarbij is voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aanleiding voor verder onderzoek. Dat schrijft de NZa in een brief aan minister Edith Schippers van VWS. COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN) roepen het VUmc en de zorgverzekeraars op dat nader onderzoek niet af te wachten, maar per onmiddellijk de patiëntenstop te beëindigen.
“Het is schandalig dat transgenders in Nederland al maanden niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, omdat VUmc en zorgverzekeraars niet tot overeenstemming kunnen komen over het budget dat voor transgenderzorg nodig is. De patiënten zijn daarmee het kind van de rekening”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. Het COC roept het VUmc en de zorgverzekeraars op om uit de loopgraven te komen en een gebaar van goede wil te maken door direct een einde te maken aan de patiëntenstop voor transgenders en niet af te wachten wat de uitkomst van het NZa-onderzoek zal opleveren.”
Ook TNN wil niet dat de betrokken partijen verder onderzoek en maatregelen afwachten maar onmiddellijk zorgen dat nieuwe patiënten weer in behandeling kunnen bij het VUmc genderteam. “De patiëntenstop heeft aangetoond dat de zorg- en leverplicht aan transgenders in Nederland zomaar opgeschort kan worden door de ‘marktpartijen’ – dat is een grote schande”, aldus TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat.
Al sinds december 2013 hanteert het VUmc een patiëntenstop voor nieuwe transgenderpatiënten omdat het ziekenhuis niet tot overeenstemming kan komen met verzekeraars over het budget. Sindsdien kunnen transgenders in Nederland zich niet meer aanmelden voor een integraal zorgtraject bij het VUmc. Meer dan 250 mensen krijgen daardoor nu niet de transgenderzorg die ze nodig hebben en dat aantal neemt met de dag toe. De NZa schrijft aan de minister dat de patiëntenstop leidt tot psychische problemen bij de mensen die nu niet geholpen worden en noemt dit uiterst zorgwekkend.
De NZa verkende de afgelopen maand of verzekeraars wel voldoende hun best doen om aan hun zorgplicht voor transgenders te voldoen en of het VUmc over aanmerkelijke marktmacht beschikt en mogelijk misbruikt. Op basis van deze verkenning ziet de NZa voldoende aanleiding om verder te gaan met onderzoek naar het verloop van de onderhandelingen in de transgenderzorg.
Mocht uit het nader onderzoek blijken dat het VUmc misbruik maakt van zijn aanmerkelijke marktmacht of dat de verzekeraars hun zorgplicht niet nakomen, dan zal de NZa direct handhaven en maatregelen opleggen of de minister adviseren gebruik te maken van haar wettelijke bevoegdheden.
De NZa denkt voor het nader onderzoek zes tot acht weken nodig te hebben en verwacht in juli de resultaten daarvan te kunnen presenteren.
Zie HIER de brief van de NZa aan minister Schippers.