Terug naar overzicht

OM erkent discriminatie in zaak Ronnie en Jasper

Het Openbaar Ministerie erkent dat discriminatie een rol speelde bij het geweldincident tegen het Arnhemse homostel Ronnie en Jasper. Dat blijkt uit de strafeis die het OM op maandag 26 maart bekend maakte. Die eis is vanwege het discriminatieaspect vijftig procent hoger.

De strafeis tegen de vier minderjarige verdachten loopt uiteen van 180 tot 120 uur taakstraf. Ronnie en Jasper werden op 2 april 2017 ernstig mishandeld toen ze na een avondje stappen hand in hand naar huis liepen.

Ronnie en Jasper vinden het positief dat het OM erkent dat discriminatie bij de mishandeling een rol speelde, zo laten ze via hun advocaat Sidney Smeets aan het COC weten. Wel hadden ze gehoopt op een hogere strafeis. Het COC sluit zich bij hun reactie aan.

Het COC riep minister Grapperhaus (Veiligheid) onlangs op tot een steviger aanpak van geweld tegen LHBTI’s. Volgens de belangenorganisatie moeten de wettelijke straffen op discriminatie bijvoorbeeld worden verhoogd, moet de politie altijd werk maken van discriminatiezaken en moet het OM altijd een hogere straf eisen. Ook wil het COC dat de regering meer doet om geweld te voorkómen.

Ronnie en Jasper raakten vorig jaar beiden gewond bij het geweldsincident in Arnhem. Ronnie verloor zijn voortanden. Een van de verdachten zou hem met een betonschaar in zijn gezicht hebben geslagen. De verdachten ontkennen dat, maar volgens het OM staat vast dat de verdachten die nacht een betonschaar bij zich hadden.

In een andere strafzaak legde de rechter onlangs straffen op tot 40 maanden cel voor poging tot doodslag. In die zaak werden twee homoseksuele mannen wegens hun seksuele oriëntatie op het Amsterdamse Damrak in elkaar geslagen. De verdachten in die zaak waren meerderjarig. In de Arnhemse zaak gaat het om minderjarige verdachten, uiteenlopend in leeftijd van 14 tot 17 jaar. Tegen minderjarige verdachten worden vaak relatief lage taakstraffen geëist.

Het COC roept mensen die te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld wegens hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken op om altijd aangifte te doen. Dat kan bijvoorbeeld bij een Roze in Blauw-team van de politie.

[Bron: COC NL – Foto Politie: CC-cocparisienne]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?