Terug naar overzicht

OM, politie en COC slaan handen ineen

De organisaties starten ondermeer een netwerk van regionale veiligheidscoördinatoren. Per regio wordt een medewerker van het OM en de politie gekoppeld aan een veiligheidscoördinator van één van de regionale COC’s. De COC’s – die met 21 lidverenigingen in heel Nederland vertegenwoordigd zijn – kunnen zo signalen over homo- en transfoob geweld uit hun achterban direct kwijt bij OM en politie. Het OM en de politie informeren de COC’s over de aanpak van homo- en transfoob geweld. Goede voorbeelden in de aanpak van anti-LHBT geweld zullen tussen de diverse regio’s worden uitgewisseld.

Altijd aangifte

‘Het is onacceptabel dat mensen anno 2011 nog altijd te maken krijgen met geweld uitsluitend en alleen vanwege hun seksuele voorkeur of genderidentiteit’, aldus Bolhaar en Bergkamp. ‘Door deze samenwerking kunnen we homo- en transfoob geweld gerichter aanpakken’.

Bergkamp en Bolhaar roepen slachtoffers op om altijd aangifte te doen bij de politie, zodat daders ook echt vervolgd kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld op het politiebureau of op Hatecrime.nl of door anonieme melding via Mel Misdaad Anoniem.

Behalve een veiligheidsnetwerk, komen er vaker thema-rechtzittingen over discriminerend geweld. Daarmee maken OM en politie zichtbaar hoe zij verdachten van homo- en transfoob geweld aanpakken.

Procureur-Generaal Bolhaar stuurt vandaag een brief naar alle officieren van justitie, waarin bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de vervolging van daders van geweld tegen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Het OM gaat meer inzicht bieden in de wijze waarop het gevallen van homo- en transfoob geweld vervolgt.

Volgens onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgen zeven op de tien LHBT’s te maken met fysiek en verbaal geweld wegens hun seksuele- en genderidentiteit. Het aantal door de politie geregistreerde gevallen van homo- en transfoob geweld steeg vorig jaar met 54 procent, van 428 in 2009 naar 659 in 2010. Bij het meldpunt homofoob pesten van de Gay Krant en het Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie van Samenuitdekast.nl kwamen de afgelopen tijd honderden klachten binnen.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie.