Terug naar overzicht

Onderzoek toont uniek beeld van seksuele gezondheid LHBT’s

Met het onderzoek ‘Een wereld van verschil’ is een uniek beeld verkregen van de seksuele gezondheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) en de factoren die hiermee samenhangen. Zo is er door Rutgers WPF onderzocht hoe tevreden LHBT’s zijn over hun seksleven en in hoeverre seksuele problemen en seksueel geweld voorkomen.

RWF - Een wereld van verschil - Gezondheid LHBT's - april 2014Voor het eerst is daarmee in Nederland de seksuele gezondheid van LHBT’s in alle breedte onderzocht. Grensoverschrijding en seksueel geweld komen vaak voor in alle LHBT-groepen. Transgenders zijn minder tevreden over hun seksleven en hebben meer seksuele problemen dan de andere groepen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Een wereld van verschil’ dat Rutgers WPF in april 2014 heeft uitgebracht.

Grensoverschrijding en seksueel geweld

Zorgelijk is dat LHBT’s vaak grensoverschrijding en seksueel geweld meemaken. Driekwart van de biseksuele vrouwen, twee derde van de lesbische vrouwen, de helft van de homomannen, een derde van de bi-mannen en twee derde van de transgenders heeft wel eens te maken gehad met seksuele grensoverschrijding, zoals ongewenste opmerkingen en aanrakingen.

Bijna een kwart van de lesbische vrouwen en ruim een derde van de biseksuele vrouwen is slachtoffer geweest van seksueel geweld. Dit geldt ook voor een op de zeven homo- en bi-mannen en drie van de tien transgenders. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de psychische en lichamelijke gezondheid, maar ook voor de maatschappelijke participatie van slachtoffers. Met name LHBT-jongeren en jongvolwassenen hebben te maken met grensoverschrijding en seksueel geweld, en verdienen extra aandacht.

Aandacht voor transgenders

Uit het onderzoek blijkt dat de seksuele gezondheid van transgenders aandacht behoeft. Transgenders zijn minder seksueel actief en minder tevreden over hun seksleven. Seksuele problemen van transgenders hangen samen met onvrede met het lichaam. Transgenders die een operatie hebben ondergaan hebben een positievere seksbeleving. Transgenders met een onvervulde transitiewens zijn minder tevreden dan transgenders die geen transitiewens hebben of die hun wens al vervuld hebben.

Goede preventie en hulpverlening nodig

Het huidige onderzoek laat zien dat preventie van seksueel geweld onder LHBT’s van groot belang is. Dit betreft het voorkómen van seksueel geweld, het tijdig herkennen van signalen en het voorkómen van herhaling. Daarnaast verdienen transgenders het passende, professionele hulp te krijgen voor hun seksuele problemen. Professionals dienen LHBT-sensitief te zijn en in staat om aandacht voor seksualiteit, seksuele diversiteit en genderdiversiteit in hun werk te integreren.

Zie HIER op de Rutgers WPF-site voor het onderzoek en factsheets.

[Bron/Illustratie: Rutgers WPF]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!