Terug naar overzicht

Open brief in Volkskrant: Regel meerouderschap nu!

Treuzel niet langer met wettelijke bescherming voor meeroudergezinnen. Die oproep doen COC en Meer dan Gewenst op de ochtend van Pride Amsterdam in de Volkskrant in een open brief aan het kabinet. Hieronder de integrale tekst van de brief.

Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin. Bijvoorbeeld bij een lesbisch paar en een homopaar die bewust kiezen om vanaf de geboorte samen een kind op te voeden. Informatiebijeenkomsten van belangenorganisatie Meer dan Gewenst over deze vorm van ouderschap trokken in 2009 zo’n honderd bezoekers, nu zijn er ruim zeven keer zo veel.

Deze ouders willen de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als andere gezinnen. De wet maakt dat onmogelijk: een kind mag in Nederland niet meer dan twee ouders hebben. Dat leidt tot tal van problemen voor de kinderen en hun ouders.

Neem nou het gezin van Kim en haar vrouw Lisa, Bart en zijn man Geer. Samen voeden ze twee dochters op. De jongste kreeg onlangs een dubbele oorontsteking en had acuut antibiotica nodig. Kim ging naar de apotheek, die in het patiëntendossier wilde checken of het meisje allergisch is voor antibiotica. Dat kon niet omdat Kim daar als ‘niet-officiële ouder’ geen toestemming voor mag geven. Zo ontstond een gevaarlijke situatie.

Meeroudergezinnen lopen dagelijks tegen dit soort problemen aan. Bij ouderavonden op school zijn derde en vierde ouders officieel niet welkom. Op vakantie kan het gezin bij de douane worden tegengehouden op verdenking van kinderontvoering. Als niet-officiële ouder een spaarrekening voor je kind open? Onmogelijk! Als kind moet je fors meer belasting betalen over een studiebijdrage of erfenis van je derde of vierde ouder. Mochten je officiële ouders onverhoopt overlijden, dan is het maar de vraag of je als kind bij je derde en vierde ouder mag blijven wonen.

En het meest pijnlijk is het gebrek aan erkenning. Want hoe leg je je kind uit dat de papa of mama die een leven lang voor je zorgt, volgens de wet niet meer is dan een wildvreemde?

Daarom dringen COC en Meer dan Gewenst al acht jaar op wettelijke bescherming voor meeroudergezinnen. Twee jaar geleden adviseerde ook de Staatscommissie Herijking ouderschap om meerouderschap en -gezag goed te regelen, net als bijvoorbeeld draagouderschap en lesbisch ouderschap. Het is in het belang van kinderen dat de wet de feitelijke situatie waarin ze opgroeien goed beschermt, aldus de Commissie. Vorig jaar beloofden acht politieke partijen – waaronder coalitiefracties VVD en D66 – in COC’s Regenboog Stembusakkoord om meerouderschap snel te regelen.

En toch is er nog altijd geen wet. Of die wet er überhaupt komt, beslist het kabinet pas over een jaar, zo liet minister Dekker (Rechtsbescherming) onlangs weten. Het regeerakkoord is op dit punt onduidelijk.

Een kleine honderd kinderen en ouders uit meeroudergezinnen varen vandaag mee op de Meer dan Gewenst-boot bij Pride Amsterdam. Zij verdienen dezelfde wettelijke bescherming als elk ander gezin. Daarom is onze oproep aan het kabinet: treuzel niet langer en regel meerouderschap nu!

Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland), Luc Nibbeling (voorzitter Meer dan Gewenst), Philip Tijsma (voorzitter COC’s Landelijke Werkgroep Politiek)