Terug naar overzicht

Oppositie: Zet homoasielzoeker uit Irak niet uit

Aanleiding is de uitspraak van het COC over de positie van LBT’s in Irak. ‘De situatie in Irak is levensgevaarlijk en LHBT’s worden er systematisch geconfronteerd met gruwelijkheden’, zei COC-voorzitter Vera Bergkamp vorige week in het tv-programma _1Vandaag_.

CU-Kamerlid Voordewind eist – mede namens GroenLinks, PvdA, SGP en SP – dat het kabinet een scherpe veroordeling uitspreekt richting Irak en er alles aan doet om aan deze praktijken een einde te maken. ‘Het is ronduit afschuwelijk hoe deze kwetsbare groep mensen te duchten heeft voor dit geweld, wat door de Iraakse regering lijkt te worden goedgepraat’, stelt Voordewind.

Genoemde groepen asiel­zoekers lopen volgens de partijen ‘onacceptabel veel risico’ in hun land van herkomst. In Irak zouden speciale milities actief zijn die jacht maken op LHBT’s.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind noemde die praktijken gisteren ‘ronduit afschuwelijk’. Het kabinet moet het geweld ‘scherp veroordelen’, meent Voordewind, en de asielzoekers die extra risico’s lopen in bescherming nemen.

D66-Kamerlid Schouw wil weten of het kabinet bereid is aan Irakse LHBT-asielzoekers dezelfde beschermde status toe te kennen die nu voor Iraanse LHBT-asielzoekers geldt, indien blijkt dat hun situatie net zo onveilig als in Iran.