Terug naar overzicht

Oproep aan partijen: doe mee aan kieswijzer COC!

Het COC roept partijen en kandidaten die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen op om mee te doen aan COC’s kieswijzer Rainbowvote.NU. Ook partijen en kandidaten voor de Eerste Kamer kunnen een profiel aanmaken.

Partijen en kandidaten kunnen deelnameformulieren opvragen bij [email protected]. De uiterste inzenddatum is 27 februari. Rainbowvote.NU wordt naar verwachting begin maart gelanceerd; de Provinciale Statenverkiezingen zijn op 20 maart 2019.

Op Rainbowvote.NU kunnen partijen en kandidaten een profiel aanmaken om zichzelf en hun standpunten aan de LHBTI-gemeenschap te presenteren. Kiezers die LHBTI-onderwerpen belangrijk vinden kunnen op die manier beter geïnformeerd hun stem uitbrengen.

In Nederland leven ruim een miljoen LHBTI’s. Voor een groot deel van hen wegen LHBTI-kwesties mee bij hun keuze in het stemhokje. De LHBTI-stem is dus een factor van betekenis bij de verkiezingen.

Partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen kunnen op de website presenteren wat ze de afgelopen jaren voor LHBTI’s hebben gedaan en wat ze de komende jaren van plan zijn. Aan de hand van zo’n veertig stellingen geven ze aan hoe ze over LHBTI-kwesties denken. De stellingen gaan over zaken als veiligheid, voorzieningen voor LHBTI-jongeren en –ouderen en bijvoorbeeld over wat het inhoudt om een ‘regenboogprovincie’ te zijn.

Ook individuele ‘regenboogkandidaten’ die meedoen aan de verkiezingen kunnen een profiel aanmaken, waarin ze aangeven wat ze in de Provinciale Staten voor LHBTI’s willen bereiken.

Eerste Kamer

De leden van de Eerste Kamer zijn op 20 maart niet direct verkiesbaar, zij worden later gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Omdat de Eerste Kamer bepalend is voor de machtsverhoudingen in Nederland, willen veel kiezers toch graag willen weten hoe de leden denken over LHBTI-acceptatie.

Daarom biedt het COC ook aan partijen en ‘regenboogkandidaten’ in de Eerste Kamer de mogelijkheid om een profiel aan te maken op Rainbowvote.NU.

Rainbowvote.NU wordt samengesteld door de regionale COC-verenigingen en COC Nederland.

[Bron/Illustratie: COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?