Terug naar overzicht

Oproep Obama tot verbod genezingstherapieën LHBT-jongeren

De Amerikaanse president Barack Obama roept op tot een verbod van therapieën gericht op het ‘genezen’ van LHBT-jongeren. Dat blijkt uit een verklaring van het Witte Huis bij de petitie voor Leelah’s Law, een wet die zulke pseudowetenschappelijke therapieën wil verbieden en inmiddels door meer dan 120.000 mensen is ondertekend.

Directe aanleiding voor de Leelah’s Law-petitie is de zelfmoord eind december van de 17-jarige transgender Leelah Alcorn. In haar afscheidsbrief meldde zij dat ze door haar ouders naar een christelijke therapeut werd gestuurd, die een vorm van conversietherapie toepaste om haar genderdysforie te ‘genezen’. Leelah’s oproep dat haar dood ‘iets zou moeten betekenen’, werd aangegrepen om een ‘We the People’-petitie te starten om aan zogenaamde reparatieve of conversietherapieën die LHBT’s moeten ‘genezen’ een einde te maken.

Leelah's Law - Facebook

De Witte Huis-verklaring bij de petitie is opgesteld door Obama’s adviseur Valerie Jarrett. “Wij delen uw zorgen over de potentieel verwoestende gevolgen voor de levens van jonge transgenders en lesbische, homo- en biseksuele en queer jongeren”, schrijft Jarrett. “Als onderdeel van onze toewijding om de Amerikaanse jeugd te beschermen, zal deze regering steun gaan geven aan acties om conversietherapie voor minderjarigen te verbieden.”

Uit de verklaring blijkt dat Obama geraakt is door het verhaal van Leelah Alcorn, maar niet zelf het initiatief zal nemen om dit soort genezingsherapieën voor minderjarigen door federale wetgeving te verbieden, hoewel de president wel openstaat voor initiatieven daartoe vanuit het Congres. Wel gaat Obama initiatieven op het niveau van de staten ondersteunen. Op dit moment is het wettelijk al verboden om dit soort therapieën aan minderjarigen te geven in Californië, New Jersey en de Amerikaanse hoofdstad Washington. Soortgelijke wetgeving is in voorbereiding in 18 andere staten. Op 8 april werd zo’n wetsvoorstel afgewezen door Republikeinse meerderheid in de Senaat van de staat Colorado. De Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden had het wetsvoorstel eerder wel aangenomen.

Het standpunt van president Obama krijgt steun van  de Vereniging van voormalige leiders van de zogenaamde ex-gaybeweging (FELA) en van Alan Chambers, ex-president van de inmiddels opgeheven Exodus International.

UPDATE – Vrijdag 10 april heeft het Witte Huis ook nog een YouTube-film gepubliceerd, waarin genezingstherapieën worden afgewezen en steun aan een verbod om minderjarigen daaraan bloot te stellen wordt uitgesproken.

In Nederland kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg in beginsel optreden tegen dit soort ‘genezingstherapieën’, omdat homoseksualiteit geen ziekte is en ‘behandeling’ ervan dus per definitie ondeugdelijke zorg is. In 2012 besloot minister Edith Schippers (VWS) op aandringen van o.a. het COC dat de therapie van stichting Different, waarvan de uitgangspunten gebaseerd zijn op het gedachtengoed van de reparatieve therapie, niet meer door zorgverzekeraars vergoed mag worden.

[Bron: White House Petitions, New York Times – Illustraties: Leelah’s Law]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!