Terug naar overzicht

Oproep: vergoed hele transitietraject transgenders

Vergoed het gehele medische transitietraject voor transgenders. Die oproep doen COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer en minister Schippers (VWS).

Nu wordt een deel van de behandeling van geslachtskenmerken van transgenders niet vergoed uit de basisverzekering. Het gaat dan om zaken als borstconstructie, gelaatscorrecties, ontharing en erectieprothesen.

Het gebrek aan vergoedingen ‘betekent bijvoorbeeld dat een transgender vrouw nu soms door het leven moet met gezichtsbeharing of zonder borsten’, stellen COC-voorzitter Tanja Ineke en TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat in hun oproep. “Transgenders kunnen dan niet volledig leven in het eigen geslacht.”

De directe aanleiding voor de oproep van COC en TNN is een uitspraak van minister Schippers in het televisieprogramma Radar van 30 maart jl. Daarin gaf Schippers aan te willen bekijken of medisch noodzakelijke plastische chirurgie weer in de basisverzekering kan worden opgenomen.

Ineke en Van de Lagemaat wijzen er in hun brief op dat ook het VN-Vrouwenrechten Comité (CEDAW), het College voor de Rechten van de Mens en de Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa de Nederlandse regering oproepen om het medische transitietraject van transgenders weer helemaal te gaan vergoeden, inclusief de behandeling van alle geslachtskenmerken.

TNN en COC sturen ook een brief aan de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), waarin deze organisatie wordt opgeroepen een voorstel te doen aan minister Schippers over de behandeling van alle geslachtskenmerken van transgenders. De minister nodigde de chirurgen daartoe uit in het programma Radar. COC en TNN willen dat Schippers en de NVPC met elkaar om tafel gaan.

De Tweede Kamer debatteert op 16 april a.s. met minister over o.a. plastische chirurgie.

[Bron: COC NL – Foto minister Schippers: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!