Terug naar overzicht

Beide optredens Surinaamse antihomoband afgelast

Het optreden van de Surinaamse band Hakuna Matata Gang (HMG) op 24 juli a.s. in de Almeerse Club Jiggerz is afgelast. Dat meldt clubeigenaar Jerry Schreuder donderdag bij Omroep Flevoland. Ook het optreden van HMG in Club Supreme in Arnhem op 31 juli is gecancelled, zo maakte de club op vrijdag 24 juli bekend. COC Nederland drong samen met Surinaams-Nederlandse LHBT-activisten aan op afgelasting van de optredens van HMG in Nederland. 

“Dit is het enige juiste besluit”, zegt COC-directeur Koen van Dijk over de afgelasting. “De haatdragende en discriminerende teksten van HMG moet je niet tolereren.”

Het nummer Bullet van HMG gaat over de ‘bullet’ (kogel) voor ‘batty boys,’ een scheldwoord voor homo’s. HMG zingt onder meer: “Toch vertel je op school, dat je zo bent geboren, laat me die sprookjes niet horen, ik ga je fokking hoofd boren.”

“Zolang er geen begrip wordt getoond naar de homogemeenschap dat deze teksten kwetsend zijn, ga ik ze geen podium geven”, zei clubeigenaar Jerry Schreuder van Jiggerz donderdag tegen Omroep Flevoland. Jiggerz liet een optreden van HMG op 10 juli jl. wel doorgaan op voorwaarde dat het nummer Bullet niet gespeeld zou worden. Schreuder zegt het tweede optreden af te gelasten wegens ‘veel vragen uit de publieke opinie’.

Club Supreme in Arnhem maakte op 24 juli op haar Facebookpagina bekend dat ook zij het geplande optreden van HMG afzeggen. Het Surinaamse feest die avond gaat wel gewoon door. De afzegging door Club Supreme is in het bijzonder te danken aan activisten Radjesh Madarie en Nanda Baldew van Stichting NSA (Stichting Nederland Suriname Antillen Gendervraagstukken), die in gesprek gingen met de clubeigenaar. Ook COC-lidvereniging Midden-Gelderland vroeg de club om het optreden af te zeggen.

De huidige tournee van HMG zou ondersteund worden door de Surinaamse regering. Het COC heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) opgeroepen om de Surinaamse regering hier op aan te spreken. Dat leidde onder meer tot Kamervragen van Keklik Yücel en Michiel Servaes van de Partij van de Arbeid.

De oproep om HMG in Nederland geen podium te bieden, deed het COC samen met diverse Surinaams-Nederlandse LHBT-activisten, waaronder Mikel Haman van de Surinaams-Nederlandse LHBT vereniging Suripositivos Foundation. Ook is er nauw overleg met de Surinaamse partnerorganisatie van het COC, het Lesbian, Gay, Bisexual Transgender Platform (LGBT).

[Bron: COC NL, Omroep Flevoland]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!