Terug naar overzicht

Organisatie van Amerikaanse Staten neemt LHBTI-resolutie aan

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft een resolutie aangenomen waarin discriminatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI’s) wordt veroordeeld en de OAS-lidstaten worden opgeroepen beleid te voeren om aan die discriminatie een einde te maken.

De resolutie werd afgelopen donderdag in Paraguay’s hoofdstad Asuncíon aangenomen door de Algemene Vergadering van de OAS – een samenwerkingsverband van landen uit Noord- en Zuid-Amerika. De resolutie werd ingediend door Brazilië en ondersteund door Argentinië, Colombia, Uruguay en de Verenigde Staten.

OAS Paraguay 2014

In de resolutie worden ‘alle vormen van discriminatie op grond van iemand’s seksuele gericht, genderidentiteit en –expressie’ veroordeeld en alle OAS-lidstaten opgeroepen om ‘beleid in te voeren ter bestrijding van deze discriminatie’. Daarnaast worden de OAS-lidstaten aangemoedigd om ‘data te verzamelen over homo- en transfoob geweld’ om daarmee gericht beleid te kunne voeren om LHBTI’s te beschermen.

De resolutie gaat ook specifiek in op de problematiek van mensen met een intersekse-conditie. OAS-lidstaten worden opgeroepen hen ‘passende bescherming’ te bieden en ‘beleid en regelingen in te voeren om medische praktijken te garanderen’ waarmee hun mensenrechten beschermd worden.

Het aannemen van de LHBTI-resolutie is een doorbraak, want in veel landen in Noord- en Zuid-Amerika worden de rechten van LHBTI’s niet door de overhead beschermd. Landen als Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Mexico, Uruguay en de Verenigde Staten zijn LHBTI-vriendelijk, maar dat geldt zeker niet voor landen zoals bijvoorbeeld Belize, Honduras, Jamaica, Panama, Paraguay en Suriname.

Zie HIER een Engelstalig pdf-bestand van de LHBTI-resolutie van de OAS.

[Bron: COC NL – Illustratie: OAS]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!