Terug naar overzicht

Overwinning in senaat voor lesbische gezinnen

Een meerderheid van de Eerste Kamer is vóór de wet Lesbisch ouderschap van staatssecretaris Teeven (Justitie). Hoewel er pas op dinsdag 19 november a.s. gestemd wordt, tekende zich tijdens het debat op dinsdag 12 november een meerderheid af. COC Nederland, dat zich twaalf jaar lang voor de wet inzette, spreekt van ‘een overwinning voor lesbische gezinnen’.

“Eindelijk is het afgelopen met de wettelijke discriminatie van lesbische gezinnen”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Een overwinning voor lesbische ouders en hun kinderen, en natuurlijk een kroon op de jarenlange inzet van het COC”

De nieuwe wet regelt dat lesbische ouderparen – net als heteroparen – hun kindje eenvoudig op het gemeentehuis kunnen erkennen. Nu moeten lesbische paren de band met hun kind nog regelen d.m.v. een langdurige, kostbare een emotioneel belastende adoptieprocedure. In het ergste geval kan dat er toe leiden dat een kind wees wordt als één van de moeders in die periode overlijdt.

Hoewel er afspraken over het onderwerp zijn gemaakt in het regeerakkoord van VVD en PvdA, bleef lange tijd onzeker of de senaat met de wet zou instemmen. VVD en SP lieten tot op het laatste moment in het midden of ze het voorstel zouden steunen. Uiteindelijk gaven PvdA, D66, GroenLinks en ook VVD en SP aan voor de wet te zullen stemmen. CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen. De PVV was niet bij het debat aanwezig.

Het wetsvoorstel ligt al ruim een jaar in de Eerste Kamer, die er in juni nog een hoorzitting over hield. COC Nederland overhandigde de senatoren dinsdag, mede namens Stichting OndersteBoven, een petitie met brieven van 700 lesbische paren waarin werd opgeroepen om de wet aan te nemen. De  petitie werd door COC-voorzitter Tanja Ineke aangeboden aan de voorzitter van de commissie Justitie van de Eerste Kamer, VVD-senator Anne-Will Duthler (zie foto).

Het COC pleit al sinds de openstelling van het burgerlijk huwelijk in 2001 voor gelijke rechten voor lesbische paren en hun kinderen. Dat pleidooi vond gehoor in 2007, toen de Tweede Kamer stemde voor de motie Pechtold c.s. De Justitieministers Donner en Hirsch-Ballin (beiden CDA) voelden aanvankelijk weinig voor een wetswijziging en stelden onderzoekscommissies in (Commissie-Kalsbeek, professor Forder).  De huidige wet werd in 2011 ingediend door staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en werd in oktober 2012 aangenomen door de Tweede Kamer.

UPDATEHet COC krijgt veel vragen van lesbische paren of kinderen die al geboren zijn straks ook door de duomoeder erkend kunnen worden op het gemeentehuis. Dit is inderdaad het geval. De datum van inwerkingtreding van de wet is nog niet vastgesteld, maar zal naar verwachting 1 januari 2014 zijn.

[Bron: COC NL – Foto aanbieding petitie: Geert van Tol Fotografie]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!