Terug naar overzicht

Parlement Aruba stemt in met partnerschapsregistratie

Het Arubaanse parlement heeft een amendement aangenomen dat geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht mogelijk maakt op het eiland.

Het amendement werd ingediend door Desiree De Sousa-Croes, een lesbisch statenlid dat in Nederland is getrouwd met haar vrouw. Met de nieuwe wetsbepaling krijgen paren van gelijk geslacht meer rechten. Daarbij werd overigens wel een bepaling om een geregistreerd partnerschap van een paar van gelijk geslacht gelijk te stellen aan een burgerlijk huwelijk – voorbehouden aan m/v-paren – op het laatste moment geschrapt.

Huwelijken van paren van gelijk geslacht gesloten Nederland (incl. Bonaire, Sint Eustatius en Saba – de zogenaamde BES-eilanden, die vanaf 2010 de status van Nederlandse gemeenten hebben) worden wel al erkend op Aruba, al hebben echtparen van gelijk geslacht in de praktijk niet altijd dezelfde rechten als m/v-echtparen.

COC feliciteert de LHBT-gemeenschap in Aruba van harte met de aanname van de wet voor geregistreerd partnerschap: een mijlpaal is in de strijd voor gelijke rechten in Aruba. LHBT-organisaties ALFA en Iqualdad Aruba hebben hier in de afgelopen maanden met veel inzet en succes campagne voor gevoerd. Het COC steunt ALFA en vijf andere LHBT-organisaties in Caribisch Nederland als partners in de strijd voor gelijke rechten en acceptatie. Dat gebeurt in het kader van het Pink Orange Akkoord.

[Bron: COC NL – Foto Desiree De Sousa-Croes – Facebook]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!