Terug naar overzicht

Politie Haaglanden gaat homo-incidenten registreren

Politie Haaglanden wil duidelijk in beeld krijgen hoe vaak lesbische vrouwen en homoseksuele mannen in de regio het slachtoffer zijn van geweldsincidenten of scheldpartijen.

Incidenten met een homofoob karakter vallen nu nog onder de algemene noemers mishandeling of bedreiging. Daarom worden dit soort zaken voortaan specifiek vastgelegd in het computersysteem van de politie. Agenten voegen voortaan in het geval van homovijandig geweld een bepaalde code toe in het systeem, waardoor een homogerelateerd incident eenvoudiger is terug te vinden.

Een woordvoerdster van het politiekorps rouw kan nog niet exact zeggen wanneer de nieuwe code in gebruik wordt genomen.

Volgens een woordvoerder van Roze, het HomoNetwerk bij Poltitie Haaglanden, valt het de laatste jaren nog wel mee en zijn er bijvoorbeeld geen melding binnengekomen van ‘gay bashing’. Wat horecaondernemers wel aangeven is dat homo’s steeds vaker ‘de huid wordt vol gescholden’.

De politie Amsterdam maakt al apart melding van homofobe incidenten. COC Nederland gaat er bij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op aandringen dat alle politiekorpsen aparte codes krijgen om aan te geven of criminele daden een homofoob, antisemitisch of racistisch karakter hebben.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie