Terug naar overzicht

Prachtige overwinning: eindelijk vergoeding borstconstructie voor transgendervrouwen!

Transgendervrouwen krijgen een borstconstructie vanaf voorjaar 2018 eindelijk weer vergoed. Dat blijkt uit een brief van minister Edith Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer. COC Nederland pleit al jaren voor vergoeding, samen met onder meer Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Patiëntenorganisatie Transvisie.

“Dit is een prachtige overwinning voor transgendervrouwen”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het besluit. “Het is van niet te onderschatten waarde voor het lichamelijk en psychisch welbevinden van deze groep. Of je je in het leven kunt manifesteren als vrouw, is straks minder afhankelijk van de hoogte van je inkomen, en dat is pure winst.”

Ook Transgender Netwerk Nederland reageert enthousiast: “De regeling is ontzettend goed nieuws voor trans vrouwen waarvan het lichaam al die jaren incompleet heeft gevoeld”, aldus TNN-voorzitter Corine van Dun.

“We zijn intens gelukkig met deze regeling, die veel transvrouwen weer hoop zal geven en thuis zal laten voelen in hun lichaam. De sporen van de puberteit op het hele bovenlichaam zijn vaak alleen maar te compenseren met een borstvergroting. Daarom is deze ingreep zo ontzettend belangrijk voor een transvrouw”, aldus Eveline van den Boom, voorzitster van Patiëntenorganisatie Transvisie.

Borstconstructie voor transvrouwen wordt sinds 2005 niet meer vergoed. COC, TNN en Patiëntenorganisatie Transvisie kaartten de kwestie sindsdien vele malen aan bij regering en parlement. In oktober 2015 en juni 2016 stuurden de organisaties nog brandbrieven over de kwestie aan minister Schippers en de Tweede Kamer. Ook het VN-vrouwenrechtencomité, de Raad van Europa en het College voor de Rechten van de Mens drongen de laatste jaren bij Nederland aan op vergoeding.

De verwachting is dat transgendervrouwen die behoefte hebben aan een borstconstructie, die vanaf het voorjaar van 2018 weer vergoed kunnen krijgen. Minister Schippers laat daartoe momenteel een subsidieregeling opstellen en heeft al budget gereserveerd. De minister geeft aan met de regeling te willen bijdragen aan de emancipatie van transgenderpersonen en aan verbetering van hun sociaal-economische positie.

[Bron: COC NL – Foto minister Schippers: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!