Terug naar overzicht

Prides Out There: over de betekenis van Prides

Met interviews, lezingen, muziek en delen van ervaringen wordt op woensdag 3 augustus a.s. gesproken  over de betekenis van Prides. Roze Zaterdagen, Christopher Street Days, Pride: overal op de wereld vinden ze plaats. Welke impact heeft het op individuele mensen. Werkt het om mensenrechten voor LHBT’s te verbeteren?

De Amsterdamse Euro Pride is een groots evenement en wil zo inclusief mogelijk zijn voor de hele brede LHBTI-gemeenschap en hun bondgenoten. Maar in veel andere landen worden prides verboden door de autoriteiten, zoals onlangs nog in het Turkse Istanbul. Of deelnemers aan prides worden fysiek bedreigd en een parade kan alleen maar plaatsvinden met een leger aan politiemensen zoals in Kiev, Oekraïne.

Om acht uur start het programma. Moderator van de avond is Boris Dittrich.

De aftrap van het programma vindt plaats door dominee Marieke Brouwer van de Oude Lutherse Kerk. Daarna geven zowel Irene Hemelaar (Amsterdam Gay Pride) als Cees van Baar (mensenrechtenambassadeur, ministerie van Buitenlandse Zaken) een kort statement van ongeveer drie minuten. De aftrap wordt afgesloten met een kort filmpje van een paar minuten met impressies van Prides wereldwijd.

Daarna volgen er twee lezingen van steeds ongeveer tien minuten. Historicus Judith Schuyf zal het historisch belang van Prides belichten. Kees Waaldijk, professor of comparative sexual orientation law, zal zich vervolgens vooral richten op de hedendaagse Prides wereldwijd.

Na deze lezingen focust het programma zich op de persoonlijke ervaringen van deelnemers aan Prides. Alvorens deelnemers geïnterviewd zullen worden door Boris Dittrich zal Kai Jonas, professor sociale psychologie, in ongeveer vijf minuten hierop een introductie geven.

Vervolgens worden op het podium gasten uit Oekraine, Rusland, Turkije en Suriname geïnterviewd, waaronder Tieneke Sumter, internationaal projectleider bij COC Nederland.

Tijdens of na dit gesprek is er ook ruimte om deelnemers uit het publiek hun ervaringen te laten delen. Omdat we voldoende ruimte willen geven aan het delen van eigen ervaringen, zowel van op het podium als vanuit de zaal, is er drie kwartier voor dit onderdeel van het programma gepland.

Let op: De avond is Engelstalig 

Woensdag 3 augustus 2016
Oud Lutherse Kerk
Singel 411 / Hoek Spui

19.30 uur: deur open hours – doors open
20.00 uur: aanvang programma
21.30 uur: afsluiting met een drankje

Meer informatie te vinden op de website en facebook

 

Deze avond wordt georganiseerd door de Luterse Kerk in samenwerking met COC Nederland, Hivos, Human Rights Watch, Pride Fonds en Stichting Art. 1.