Voltar à visão geral

Projeto de lei é uma vitória para as pessoas transgénero

Een grote Kamermeerderheid stemde dinsdagmiddag voor de zogenaamde transgenderwet van staatssecretaris Teeven (Justitie), die het voor transgenders eenvoudiger maakt om hun geslachtsregistratie te wijzigen. Het COC spreekt van ‘een overwinning voor transgenders.’

COC Nederland pleit, samen met Transgender Netwerk Nederland (TNN), al jaren voor een de wet.

‘Dit is een overwinning voor transgenders in Nederland, die straks veel eenvoudiger hun geslachtsregistratie kunnen laten wijzigen,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Het is bovendien een mooi resultaat van de jarenlange inzet van COC en TNN.’

Momenteel vereist de wet voor een wijziging van de geslachtsregistratie nog onherstelbare onvruchtbaarheid en toestemming van de rechter. Aan die vereisten komt met de nieuwe wet een eind.

De Kamer stemde tegen een voorstel van D66 om de minimumleeftijd voor wijziging van de geslachtsregistratie te verlagen van 16 naar 12 jaar.

Ook een voorstel van GroenLinks om de kring van deskundigen, die in het wetsvoorstel genoemd wordt, te verruimen, haalde geen meerderheid. Volgens de wet kunnen nu slechts artsen de deskundigenverklaring afgeven die straks vereist is om de geslachtsregistratie te wijzigen. COC en TNN pleiten ervoor dat ook transgenderorganisaties en maatschappelijk werkers de verklaring kunnen afgeven.

De deskundigenverklaring en de minimumleeftijd vormen wel onderwerp van een evaluatie van de wet, die over vijf jaar zal plaatsvinden.

Een voorstel van D66 om binnen twee jaar een onderzoek af te ronden naar afschaffing van de verplichte geslachtsregistratie haalde een Kamermeerderheid. Een dergelijke onderzoek was eerder door staatssecretaris Teeven toegezegd aan het COC.

Het wetsvoorstel wordt nu voor behandeling doorgestuurd naar de Eerste Kamer.

[Bron: COC NL – Foto Tweede Kamer: COC NL-Philip Tijsma]

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?