Voltar à visão geral

Antigo futebolista alemão de topo sai do armário

De Duitse topvoetballer Thomas Hitzlsperger is vier maanden nadat hij gestopt is met profvoetbal uit de kast gekomen. De voormalige profvoetballer doet zijn coming out in een groot interview in het Duitse blad Die Zeit. Bewust nu, vlak voor de Winterspelen in Sotsji.

Thomas Hitzlsperger (31) is met zijn coming out op slag de meest prominente profvoetballer die bekend maakt homoseksueel te zijn. Hitzelperger – bijnaam Der Hammer, vanwege zijn verwoestende linkerbeen – speelde 52 keer in het Duitse nationale elftal (2004-2010).  Hij begon zijn profcarrière in het jeugdelftal van Bayern München en stond daarna onder contract bij Aston Villa, VfB Stuttgart, Lazio Roma, West Ham United, VfL Wolfsburg en Everton. Met VfB Stuttgart werd Hitzlsperger in 2007 Duits voetbalkampioen, waarbij hij in de kampioenswedstrijd het beslissende doelpunt scoorde. Vanwege aanhoudende blessures besloot Hitzlsperger september jl. om zijn profcarrière te beëindigen.

“Ik heb het gevoel dat het juiste moment nu aangebroken is”, aldus Hitzlsperger in Die Zeit. “De Spelen in Sotsji staan voor de deur en ik denk dat we kritisch moeten zijn tegen de regeringen die zich negatief tegenover homoseksualiteit opstellen.”

Hitzlsperger wil met zijn coming out ook de discussie over homoseksualiteit onder profsporters bevorderen. “In Engeland, Duitsland en Italië is homoseksualiteit geen serieus thema – in elk geval niet in de kleedkamers”.

“Voetbal is een keiharde sport – strijd, passie en de wil om te winnen zijn daarin onverbrekelijk met elkaar verbonden”, zegt Hitzlsperger. “Daar passen de clichés die velen over homoseksuelen hebben van verwijfde en zwakke mietjes niet bij.”

Hitzlsperger zegt dat hij zich nooit voor zijn seksuele gerichtheid geschaamd heeft, maar zich wel vaak geërgerd heeft aan de manier waarop in het voetbal met homoseksualiteit wordt omgegaan. Zo is het voor Hitzlsperger niet altijd makkelijk geweest om de grappen van zijn medespelers over homo’s te verdragen. Die liet hij meestal onweersproken ‘zolang het min of meer goede grappen waren of het geklets over homo’s niet ronduit beledigend waren’.

Momenteel werkt Hitzlsperger als sportcolumnist voor Die Zeit, waarvoor hij stukken schrijft over sport en maatschappelijk relevante kwesties, waaronder ook homoseksualiteit. Mede daarom is Hitzlsperger in een interview in dit blad uit de kast gekomen.

Thomas Hitzlsperger is de negende mannelijke profvoetballer die uit de kast komt – meestal, net als Hitzlsperger, pas na hun actieve sportloopbaan. De eerste – nog actief als speler – was de Britse voetballer Justin Fashanu in 1990. Meer recent kwamen de Noorse voetballer Thomas Berling (2000), de Duitse voetballer Marcus Urban (2012), de Zweedse voetballer Anton Hysén (2012) en de Amerikaanse voetballers David Testo (2011) en  Robbie Rogers (2013) uit de kast. Wensley Garden (1997) en John de Bever (2003) zijn de enige Nederlandse profvoetballers die – na hun voetballoopbaan – uit de kast gekomen zijn. Hysén en Rogers zijn allebei nog actief in het profvoetbal.

[Bron: Die Zeit – Foto Thomas Hitzlsperger: CC-Egghead06]