Voltar à visão geral

O Papa recebe um volume de discursos do Padre Van Kilsdonk

Paus Franciscus nam op woensdag 22 juni een boek in ontvangst met toespraken van wijlen pater Jan van Kilsdonk. Van Kilsdonk schreef ze voor de uitvaart van homoseksuele slachtoffers van de aidsepidemie in de jaren ’80. Het boek werd aan de paus overhandigd door Pierre Valkering, die de verhalen van Van Kilsdonk bundelde in Dag jongen van licht.

‘De paus zei dat hij de homo’s in zijn hart draagt,’ zei Valkering na afloop over zijn ontmoeting met de kerkvorst. ‘Hij vroeg me om zijn groeten over te brengen aan de homoseksuelen van Nederland.’ ‘Dat hij dit boek in ontvangst heeft willen nemen, beschouw ik als een zekere erkenning van de zaak waarvoor wij ons inzetten. Het was werkelijk weldadig en bevredigend,’ aldus Valkeringin tegenover de KRO-NRCV.

Pater van Kilsdonk was als studentenpastor in Amsterdam zeer betrokken bij de LHBT-gemeenschap. Hij noemde homoseksualiteit ‘een vondst van de Schepper,’ was erelid van het COC en ontving van COC’s Bob Angelo Penning voor LHBT-emancipatie.

Van Kilsdonk stond talloze homoseksuele mannen bij tijdens hun ziekte en stervensproces, nadat de hivepidemie de groep in de jaren tachtig van de vorige eeuw zwaar trof. Hij sprak minstens zeventig keer op een uitvaart.

Dertig van die toespraken zijn gebundeld door parochiepastor Pierre Valkering, die Van Kilsdonk goed heeft gekend. Verhalen over dertig mannen, variërend van zeer geleerd tot zeer eenvoudig, van dokter en universitair medewerker tot barman en business boy, naar wie pater Van Kilsdonk met liefde heeft gekeken en over wie hij met liefde heeft gesproken.  De bundel geeft een kleurrijk beeld geven van de Amsterdamse homo-subcultuur in de tweede helft van de twintigste eeuw.

De Nederlandse editie van Dag jongen van licht verscheen in 2012. COC-voorzitter Tanja Ineke was toen één van de eersten aan wie de bundel werd aangeboden.

 

[Bron: COC NL – Foto van paus Franciscus/kardinaal Bergoglio: Aibdescalzo]