Voltar à visão geral

Fórum de Cristãos LGBT na Arménia cancelado devido à violência

Het Europees Forum van Christelijke LHBT-Groepen en de humanitaire NGO “Nieuwe Generatie”  te Yerevan, Armenia kondigden noodgedwongen aan dat het Forum van LHBT christenen in Oost-Europa en Centraal Azië dat van 15-18 november 2018 in Yerevan zou plaats vinden, af te gelasten. De organisaties zijn verdrietig en diep en teleurgesteld dat politiek geweld, doodsbedreigingen en vandalisme gericht tegen LHBTI-ers een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van de deelnemers.

Achtergrond van de conferentie

De Forumconferenties van LHBT christenen in Oost-Europa en Centraal Azië zijn sinds 2004 in verschillende landen in de regio georganiseerd (Oekraine, Rusland, Estland, Moldavië, Roemenië). Gedurende een aantal intensieve dagen gevuld met netwerken, discussies, ervaringen delen en bidden brengt het Forum ongeveer 60-70 personen bij elkaar: gelovige LHBTI-ers, activisten, kerkelijke voorgangers en psychologen. In september 2017 is Yerevan, Armenia als gaststad voor 2018 gekozen.

Geweld en doodsbedreigingen tegen het Forum

Gedurende de afgelopen periode is echter in Armenië een golf van extremistische en homofobe daden op de conferentie afgekomen. Om hun kansen in de komende verkiezingen te vergroten hebben de politieke partijen die sinds de revolutie in april 2018 in de oppositie zitten, de rechts conservatieven opgezet en geradicaliseerd tegen de groep activisten die voor het Forum naar Yerevan zou komen.

De humanitaire NGO “Nieuwe Generatie” was gedwongen haar activiteiten op te schorten, de auto van de directeur is vernield, de leden zijn aggressief gevolgd om de locatie van het Forum te achterhalen. Deelnemers hebben doodsbedreigingen ontvangen, zowel van politici als van gewapende extremisten, die “held van de natie” hopen te worden door LHBTI-ers te vermoorden. Diverse buitenlandse toeristen werden aangezien voor deelnemers aan het Forum en zijn in elkaar geslagen. De lokale LHBTI-gemeenschap is bang voor de eigen veiligheid en die van hun naasten. De politie biedt onvoldoende bescherming.

Met het oog op deze informatiee hebben het Europees Forum en de  “Nieuwe Generatie” besloten om de conferentie van dit jaar af te gelasten. De organisaties spreken hun diepe teleurstelling uit over de huidige regering van Armenië. De recente revolutie van Liefde en Solidariteit beloofde echte democratisering. Maar de regering heeft niets ondernomen om de mensenrechten van minderheden op haar agenda te zetten en de veiligheid van mensenrechtenactivisten te beschermen.

Over het Europees Forum van LHBT Christelijke Groepen

Het Europees Forum van Lesbische, Homoseksuele, Bi-seksuele en Transgender Christelijke Groepen is een oecumenische vereiging van LHBT christelijke groepen uit heel  Europa. Het Europees Forum werkt aan gelijkheid en inclusiviteit voor LHBTI-ers in en door christelijke kerken en andere religieuze instellingen. Met ongeveer 40 lidgroepen uit meer dan 20 landen in Europa ijvert het Europees Forum voor godsdienstvrijheid LHBTI-ers, voor mensenrechten, voor waardigheid en voor een open dicussie over menselijke seksualiteit. Het Europees Forum heeft de participatie status bij de Raad van Europa sinds juli 2016.

Lees hier het volledige persbericht (Engels).

[Bron: European Forum of LGBT Christian Groups]