Voltar à visão geral

Decisão absurda do município de Bunschoten contra os homossexuais

Een medewerker van de sociale dienst in Bunschoten heeft een inwoner te verstaan gegeven dat hij beter uit de gemeente kan vertrekken. “Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?”, aldus de ambtenaar.

“Een absurde uitspraak”, aldus Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en Simon Timmerman (voorzitter COC Midden-Nederland). “Hoog tijd dat de gemeente haar excuses aanbiedt.”

Van excuses is vooralsnog geen sprake. De gemeente noemde de uitspraak dinsdag ‘overbodig’, maar volgens de advocaat van de gemeente is het ‘niet een discriminerende opmerking’ en zou het zelfs ‘goed bedoeld’ zijn.

RTV Utrecht bracht de kwestie dinsdag in de openbaarheid naar aanleiding van een zaak bij de Centrale Raad van Beroep. Die boog zich dinsdag over de zaak van Jaap Koelewijn tegen de gemeente Bunschoten. De inwoner van Bunschoten denkt dat hij zijn uitkering is verloren door homo-discriminatie. Via de rechter probeert hij nu te voorkomen dat hij meer dan 5000 euro moet terugbetalen.

Koelewijn werd verdacht van fraude met zijn uitkering. Tijdens het gesprek hierover met de sociale dienst werd er, volgens hem, niet naar hem geluisterd. Ook wordt zijn seksuele oriëntatie bij het gesprek betrokken. COC Midden-Nederland heeft contact met hem gezocht om hem steun aan te bieden.

GEMEENTE

De rechters van de Centrale Raad van Beroep hadden dinsdag veel vragen aan de gemeente over het verhoor door de sociale dienst. Daarvan gingen er veel over de opvallende uitspraak van de ambtenaar van de sociale dienst, die op band werd opgenomen: “Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?”

De advocaat van de gemeente Bunschoten noemde die uitspraak tijdens de rechtszaak ‘overbodig’. “De verklaring was al doorgenomen, dus dan moet je die opmerking niet maken, ook al was die goed bedoeld”, reageerde Jan Heijn Meijer, de advocaat van de gemeente. “Tenminste, daar ga ik vanuit.”

DISCRIMINATIE

Geen van de drie rechters nam genoegen met de reactie van de gemeente.  “Overbodig? Bedoelt u niet gewoon fout?”, vroeg één van de rechters.  “Ik heb gelezen dat Jaap nooit een excuus heeft gehad, maar u houdt het op overbodig?, vroeg een andere rechter.”

Ondanks aandringen van de rechters bleef de gemeente bij haar reactie. “Het is niet een discriminerende opmerking, zeker niet naar meneer Koelewijn”, lichtte Meijer nog toe.

De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 26 maart.

[Fonte: COC NL].

O COC apoia as pessoas LGBT - Apoia o COC?