Voltar à visão geral

COC congratula-se com a proposta de proibição da "cura LGBT

COC Nederland is blij dat D66 en VVD op 14 februari een wetsvoorstel presenteren om zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ te verbieden. Het COC pleit, met activisten en religieuze LHBTI-organisaties als LKP en Maruf, al tien jaar voor zo’n verbod.

Het vorige kabinet kwam, ondanks herhaalde verzoeken van de Kamer, niet met een verbod. Tien politieke partijen beloofden in COC’s Regenboogakkoord het alsnog te regelen.

‘Jezelf zijn is geen ziekte, laat niemand je ooit wijsmaken dat je daarvan ‘genezen’ moet worden,’ reageert Astrid Oosenbrug.  ‘LHBTI-genezing is een fabeltje, mensen gaan er aan kapot. Je bent goed zoals je bent.’

De COC-voorzitter is blij dat de vier partijen een eigen wetsvoorstel presenteren nu de regering daartoe niet bereid was. ‘Een belangrijke en liefdevolle boodschap op deze Valentijnsdag 2022’, aldus Oosenbrug.

Het wetsvoorstel is ingediend door Jeanet van der Laan (D66) en Hatte van der Woude (VVD). Hun voorstel stelt een gevangenisstraf van een jaar of 22.500 euro boete op LHBTI-genezing, zo meldt RTL Nieuws. Volgens NU.nl kan het wetsvoorstel rekenen op steun van PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. Die partijen hebben samen een meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer.

“Homoseksualiteit is niet fout en al helemaal niet iets waarvan je zou moeten genezen”, zegt D66-Kamerlid Jeanet van der Laan, indiener van het wetsvoorstel. Dit soort praktijken horen volgens haar niet thuis in Nederland. “Personen en organisaties die deze activiteiten aanbieden, er reclame voor maken of uitvoeren, worden door deze wet strafbaar.”

VVD’er Hatte van der Woude (ook indiener van het voorstel) vindt het “onverteerbaar dat er jongeren in Nederland zijn die, terwijl ze al worstelen met hun seksualiteit, zo mishandeld en getraumatiseerd worden onder het mom van ‘homogenezing'”. De wet moet een einde maken aan “deze barbaarse praktijken”, stelt het Kamerlid.

Het COC gaat het concept-wetsvoorstel bestuderen en zal de indieners suggesties doen voor een sluitend verbod.

Er zijn in Nederland zeker vijftien aanbieders van ‘LHBTI-genezing’, vooral in conservatief christelijke organisaties in de kringen van pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten. Er zijn 68 slachtoffers van de ‘therapieën’ gevonden, maar waarschijnlijk gaat het daarbij om het topje van een ijsberg. Volgens buitenlands onderzoek krijgt 3 tot 5 procent van de LHBTI-gemeenschap er mee te maken.

Uit onderzoek in opdracht van het kabinet blijkt dat zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ niet leidt tot verandering van de seksuele- of genderidentiteit. Wel leidt het bij bijna alle betrokkenen tot ernstige problemen, variërend van depressies tot suïcidale gedachten, eetproblemen en seksuele problemen.

Een petitie voor een verbod op ‘LHBTI-genezing’ werd  de afgelopen tijd door meer dan 5 duizend mensen getekend. Hij werd gestart door Jacques Zonne en gesteund door het COC. Zonne was zelf slachtoffer van zogenaamde LHBTI-genezing. Als jongeman werd hij 2 jaar lang opgesloten om van zijn homoseksualiteit te ‘genezen’.

Volgens de LHBTI-mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties kan ‘LHBTI-genezing’ worden beschouwd als marteling en moet het worden verboden.

Landen als Duitsland, Malta, Oostenrijk, Frankrijk, Canada en delen van de VS en Australië hebben al een wettelijk verbod op ‘LHBTI-genezing’. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en veel andere landen werken aan een verbod.

Bron: COC NL – Foto: SPLC