Voltar à visão geral

COC lança guia eleitoral LGBTI para eleições municipais

De regionale COC verenigingen en COC Nederland lanceren op 25 februari Rainbowvote.NU, de kieswijzer voor de LHBTI gemeenschap. Daar lees je in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart hoe gemeentelijke partijen denken over LHBTI-kwesties. Er doet een recordaantal partijen mee aan de kieswijzer.

Op Rainbowvote.NU lees je bijvoorbeeld hoe gemeentelijke partijen geweld en discriminatie tegen LHBTI-personen willen aanpakken, hoe ze acceptatie op school willen bevorderen en of ze potentieel kwetsbare groepen als LHBTI-ouderen, asielzoekers en dak- en thuisloze LHBTI personen willen steunen.

Genderinclusieve toiletten

Ook lees je hoe partijen denken over zaken als regenboogzebrapaden, mannenontmoetingsplaatsen en genderinclusieve toiletten op het gemeentehuis.

Verder presenteren partijen hun regenboogkandidaten: mensen die zelf LHBTI zijn en/of die zich bijzonder inzetten voor de LHBTI gemeenschap.

Voor een groot deel van de LHBTI-gemeenschap spelen LHBTI-kwesties een rol bij hun keuze in het stemhokje. Uit een onderzoek van OUTtv blijkt dat negen op de tien (87%) LHBTI-personen in Nederland dit belangrijk vinden.

Recordaantal

Een recordaantal van ruim 500 gemeentelijke politieke partijen uit 200 gemeenten doet bij deze verkiezingen mee aan Rainbowvote.NU. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 waren dat ruim 300 partijen uit 126 gemeenten. Er is dus sprake een toename van circa 60 procent.  

De meeste inzendingen op Rainbowvote.NU zijn afkomstig van lokale partijen (84 inzendingen op Rainbowvote), gevolgd door GroenLinks (80 inzendingen), D66 (76), VVD (70) en PvdA (67). Ook nieuwe partijen en partijcombinaties doen mee, zoals Volt (5), Bij1 (5) en de combinatie PvdA/GroenLinks (14). Dertig lokale CDA-afdelingen doen mee, in 24 gemeenten doet de SP mee en er zijn ook 12 inzendingen van de ChristenUnie.

In Amsterdam presenteren de meeste partijen (12) zich op Rainbowvote.NU. De hoofdstad wordt gevolgd door Den Haag, Enschede, Rotterdam en Utrecht met elk 10 deelnemende partijen, en Eindhoven, Maastricht, Zaanstad en Zwolle met elk 8 deelnemende partijen.

Met Rainbowvote.NU kunnen kiezers die LHBTI-kwesties belangrijk vinden een goed geïnformeerde keuze maken bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. COC biedt partijen een platform om hun standpunten en kandidaten te presenteren. Wanneer een partij niet voorkomt op Rainbowvote.NU is dat omdat die partij geen deelnameformulier heeft ingestuurd. Deelname aan Rainbowvote.NU is in beginsel nog mogelijk.

Rainbowvote.NU is het resultaat van samenwerking tussen de 20 regionale COC verenigingen, COC Nederland en kenniscentrum Movisie.