Voltar à visão geral

Académicos da rede GSA do COC navegam no Canal Parade  

COC’s GSA Netwerk vaart op 6 augustus voor het eerst mee in de Canal Parade van Pride Amsterdam. Op de boot voeren middelbare scholieren uit heel Nederland actie voor een veilige en inclusieve school voor iedereen.  

De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen leerlingen van verschillende seksuele oriëntaties, genderidentiteiten, genderexpressies en sekse kenmerken. Samen zetten die zich in voor een veilige en inclusieve school waar iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn. De bekendste GSA-actie is Paarse Vrijdag. Er zijn GSA’s actief op circa duizend middelbare scholen en mbo opleidingen in Nederland (ca. 80 procent van de middelbare scholen). 

Op de GSA-boot varen honderd GSA-scholieren mee uit alle twaalf provincies. Ook zijn bekende GSA-ambassadeurs vertegenwoordigd, zoals actrice Hanna van Vliet, acteur en presentator Leendert de Ridder, activist en podcastmaker Nanoah Struik en YouTube-ster en zangeres Alice Olsthoorn.   

Met protestborden laten de scholieren zien voor welke doelen zij op school actie voeren. Bijvoorbeeld voor een veilige school waar diversiteit de norm is, goed geïnformeerde docenten, beleid tegen pesten en inclusieve voorlichting.  

De leerlingen willen dat de school hun zelfgekozen naam en voornaamwoorden respecteert en ze pleiten voor genderinclusieve toiletten. Alice Olsthoorn verzorgt tijdens de vaart een speciaal optreden met de primeur van een GSA-lied over genderinclusieve toiletten. Dit lied vraagt aandacht voor het belang van veilige en toegankelijke wc’s voor iedereen op school, ongeacht gender of sekse. Het thema van Pride Amsterdam is My gender, my pride. 

De GSA-boot wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. OCW won bij de laatste Canal Parade in 2019 de prijs voor boot met beste boodschap. Het ministerie stond haar wild card voor Pride 2022 af aan COC’s GSA Netwerk. De GSA boot werd door COC ontwikkeld samen met jongeren uit het GSA Netwerk en de Trippin Angels.

Wil je zelf op school een GSA oprichten? Ga dan naar de website van COC’s GSA Netwerk en vraag het gratis actiepakket aan. Het GSA netwerk wordt ondersteund door COC Nederland. Wil je in een veilige omgeving andere lhbti+ jongeren ontmoeten, sluit je dan aan bij COC’s Jong&Out-community

Foto: Tom Knoflook voor COC Nederland