Terug naar overzicht

PvdA en VVD willen wettelijke inperking weigerambtenaren

Het gevolg van het voorstel van PvdA en VVVD zal zijn dat trouwambtenaren die weigeren de huwelijken te sluiten van paren van gelijk geslacht ontslagen kunnen worden of ander werk moeten gaan doen.

Het voorstel moet als amendement ingevoegd worden in het initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum om ambtenaren een gelijke rechtspositie te geven als andere werknemers.

Zonder zo’n amendement kan de gelijktrekking van de rechtspositie van ambtenaren en overige werknemers er mogelijk toe leiden dat trouwambtenaren juist het recht krijgen om vanwege hun gewetenbezwaren te weigeren de huwelijken van paren van gelijk geslacht te sluiten.

Om dat te voorkomen willen PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Ahmed Marcouch een VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert een amendement indienen op het initiatiefvoorstel van D66 en CDA. Bijkomende reden daarvoor is het advies over weigerambtenaren van de Raad van State, dat volgens PvdA-Kamerlid Heijnen niet uitsluit dat een toekomstig weigerambtenaar zelfs kan worden aangenomen.

GroenLinks en D66 voelen niets voor de aanpak van PvdA en VVD. GL-Kamerlid Ineke van Gent en D66-Kamerlid Gerard Schouw vrezen dat de Eerste Kamer daar niet mee zal instemmen. Daarom pleit Van Gent ervoor dat het kabinet met een wettelijke regeling komt. Tijdens het Vragenuur maakte minister Leers – die collega-minister Spies verving – duidelijk dat het kabinet-Rutte dat in elk geval niet meer zal doen. D66’er Schouw kondigde daarop aan dat zijn fractie met een initiatiefwetsvoorstel zal komen.