Terug naar overzicht

Rapper Ismo in hoger beroep veroordeeld

Rapper Ismo is in hoger beroep door het gerechtshof in Den Bosch alsnog veroordeeld voor belediging van homo’s en joden. Rapper Ismo moet een boete van 1500 euro betalen of 25 dagen de gevangenis in (waarvan 500 euro of 8 dagen gevangenis voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren).

Bovendien moet Ismo van de rechters zijn rapsong Eenmans van het internet halen. UPDATE 24 februari – Omdat dit tot op heden niet gebeurd is, heeft het COC een klacht ingediend bij het Meldpunt Internet Discriminatie.

In het nummer Eenmans  laat Ismo weten dat hij die ‘fucking Joden veel meer haat dan nazi’s’ en dat hij ‘flikkers geen hand geeft’.  Door de rechtbank in Breda werd hij vrijgesproken, omdat de uitspraken niet strafbaar zouden zijn. Het zou gaan om artistieke uitingen die binnen de vrijheid van meningsuiting vielen.

Het Openbaar Ministerie ging daartegen in hoger beroep en krijgt nu gelijk van het gerechtshof. Dat komt tot het oordeel dat Ismo de vrijheid van artistieke expressie heeft misbruikt om beledigingen te uiten.

Het gerechtshof heeft rapper Ismo veroordeeld voor groepsbelediging (artikel 137c Wetboek van Strafrecht). De Tweede Kamer behandelt momenteel een wetsvoorstel van parlementariër Joram van Klaveren (VNL) om het verbod op groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie te schrappen. Als dat gebeurt, zouden de daders van dit soort vormen van discriminatie niet meer vervolgd kunnen worden. Het COC roept de Tweede Kamer op om tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Volgens het COC vraagt deze tijd eerder om méér dan om minder bescherming tegen discriminatie.

[Bron: ANP – Foto Ismo: YouTube-rap Eenmans]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!