Terug naar overzicht

'Rechten homo's niet teloor door allochtonen'

‘Het sentiment van de teloorgang van progressieve waarden is wat mij betreft onterecht’. Volgens van Es is het ‘een misvatting te denken dat het vroeger gemakkelijk was om over seksualiteit te praten en dat ons dat nu is afgenomen door de komst van nieuwe mensen’. ‘Laten we eerlijk zijn: het is nooit gemakkelijk geweest’. Bovendien wees ze erop dat Nederland nog steeds erg tolerant is voor homo’s in vergelijking met andere landen.

Het debat in De Balie werd gehouden aan de vooravond van de grote conferentie Seksual Nationalism die op donderdag en vrijdag georganiseerd wordt door de Universiteit van Amsterdam. Deze conferentie gaat over de relatie tussen de multiculturele samenleving en de emancipatie van vrouwen en homo’s. Die laatste twee zijn volgens de organisatoren belangrijke onderdelen geworden van de Westerse identiteit. Daardoor zijn ze wel een belangrijke rol gaan spelen in de kritiek op allochtonen, moslims in het bijzonder.

Volgens Van Es is het niet slim Marokkanen of moslims er steeds van te blijven beschuldigen dat ze tegen homo’s of vrouwenrechten zijn. Dan trekken ze zich juist terug in hun eigen groep. ‘Ik heb de ervaring dat in gesloten gemeenschappen vaak de conservatieve waarden dominant zijn’. De wethouder vindt het beter met elkaar in gesprek te blijven.

Het debat van gisteravond is tot 15:00 vanmiddag terug te zien via De Balie Live.