Terug naar overzicht

Recordaantal partijen op ‘roze kieswijzer’ voor gemeenten

Het recordaantal van 231 gemeentelijke partijen presenteert zich dit jaar op GayVote.nl, de ‘roze kieswijzer’ voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. COC Nederland en Movisie lanceert de website op zaterdag 22 februari.

Op de site vinden belangstellenden informatie over de roze standpunten en -kandidaten van partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Uit onderzoek blijkt dat roze onderwerpen voor twee derde van de LHBT’s* een rol spelen bij het bepalen van hun keuze in het stemhokje. In Nederland zijn er bijna één miljoen LHBTs. De gay vote is daarom een factor van betekenis bij de verkiezingen.

91 gemeenten – De 231 partijen op Gayvote.nl zijn afkomstig uit 91 gemeenten. Het best vertegenwoordigd zijn: Rotterdam (11 partijen), Den Haag (9 partijen) en Maastricht (7). Relatief weinig partijen uit Amsterdam (5 partijen) en Utrecht (6 partijen) presenteren zich op de website.

530 Roze kandidaten – Kiezers hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen de keuze uit 530 ‘roze’ kandidaten die zich profileren op Gayvote. Daarvan zijn er 194 zelf LHBT; 336 kandidaten presenteren zich als bondgenoot in de strijd voor LHBT-emancipatie.

D66 en GroenLinks grootste inzender – De meeste inzendingen op Gayvote zijn afkomstig van D66 (41), gevolgd door GroenLinks (31) en PvdA en VVD (beide 24). In totaal presenteren 65 lokale partijen zich op de verkiezingswebsite.

Echt wat te kiezen

“Met zoveel partijen en kandidaten valt er op 19 maart echt wat te kiezen voor mensen die roze onderwerpen belangrijk vinden”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de website. “Gayvote maakt inzichtelijk waar partijen staan als gaat om deze kwesties die juist ook op lokaal niveau heel relevant zijn.”

Juul van Hoof van Movisie: “LHBT’s zijn vaak onzichtbaar voor gemeenten. Het is belangrijk dat lokale bestuurders oog hebben voor deze groep, bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid, zorginstellingen en jeugd- en jongerenwerk. Het is goed om te zien dat zoveel lokale partijen het belang van lokaal LHBT-beleid door deelname aan Gayvote onderschrijven.” Kenniscentrum Movisie biedt gemeenten ondersteuning bij het formuleren van lokaal LHBT-beleid.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2010, presenteerden 163 gemeentelijke partijen zich op Gayvote.nl. Toen waren de meeste inzendingen afkomstig van PvdA (36), gevolgd door D66 (32) en GroenLinks (29).

*LHBT=Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders

[Bron/Illustratie: COC NL-GayVote.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!