Terug naar overzicht

Recordaantal toeschouwers Roze Filmdagen

De Roze Filmdagen heeft dit jaar met 8.100 bezoekers weer meer bezoekers getrokken dan voorgaande jaren. De 16e editie van het Amsterdam Gay & Lesbian Filmfestival werd zondag afgesloten met de verkiezing van ‘The Parade’ door de vakjury tot beste feature film. Het publiek koos met de OUTTV Audience Award in de categorie ‘female’ het Iraanse ‘Facing Mirrors’ en in de categorie ‘male’ ‘Out in the Dark’ als beste speelfilms. De aangrijpende Oegandese documentaire ‘Call me Kuchu’ over de vermoorde activist David Kato werd zowel door publiek als de vakjury gekozen tot beste documentaire.

Het festival heeft totaal 8.100 bezoekers getrokken, opnieuw meer dan voorgaande jaren. De festivalleiding kijkt terug op een sterk en enerverend festival met tevreden bezoekers, een landelijke tour en een grote openingsavond in EYE Amsterdam. Nederland was goed vertegenwoordigd; er waren maar liefst 13 Nederlandse “roze” films, docu’s en shorts te zien. Daarnaast verwelkomde het festival de komst van het automerk Peugeot als belangrijke corporate sponsor. Het Franse automerk had twee sportieve VIP auto’s met Roze Filmdagen logo ingezet om festivalgasten te vervoeren.

Festival Director Werner Borkes is blij met het grote aantal Nederlandse producties. “We willen juist een platform zijn voor producties van eigen bodem. Als een film bij ons te zien is geweest, vergroot dit de exportwaarde naar andere festivals. Dat is goed voor filmmakers en voor Nederland en onze unieke positie als tolerant en divers land.”

De thema’s van dit jaar waren Activisme en Zichtbaarheid, serieuze en tegelijkertijd aansprekende thema’s.
Bestuursvoorzitter Dennis Boutkan is trots dat de Roze Filmdagen het opnieuw goed deed. “Het thema activisme is zeer actueel, zeker nu Nederland zich klaarmaakt voor het bezoek van de Russische president Poetin aan Nederland. Ons Roze Filmdagen-publiek heeft behoefte aan kwalitatief sterk inhoudelijke films met verdieping”.

De festivalleiding start binnenkort met de voorbereiding van de 17e editie die opnieuw in Amsterdam zal plaatsvinden.

Overzicht prijswinnaars:
JURY AWARDS
– best feature: THE PARADE
– best documentary: CALL ME KUCHU
– best short: CE N’EST PAS UN FILM DE COWBOYS

OUTTV AUDIENCE AWARDS (publieksprijzen)
– best feature / male: OUT IN THE DARK
– best feature / female: FACING MIRRORS
– best short / male: DIK
– best short / female: NEXT DOOR LETTERS
– best documentary: CALL ME KUCHU

[Bron: Roze Filmdagen]