Terug naar overzicht

Rel rond Marokkaans weekblad

‘Moeten we homo’s verbranden?’ vraagt het Franstalige Marokkaanse weekblad Maroc Hebdo zijn lezers op de voorpagina. Aanleiding is de voorzichtige voorzet van het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid om een einde te maken aan de strafbaarstelling van homoseksuele handelingen. De titelpagina van het blad leidde onmiddellijk tot een rel en inmiddels is het blad uit de verkoop genomen.

Maroc Hebdo - 12 juni 2015 COVER kleinOp de voorpagina van Maroc Hebdo staat ‘Moeten we homo’s verbranden?’ met een foto van twee homoseksuele mannen aan de rand van een zwembad. Daaronder staat: “Het ministerie van Volksgezondheid dringt aan op de decriminalisatie van homoseksualiteit in Marokko. Toegegeven, het is een individueel recht, maar is hoe zit het dan met de morele en godsdienstige waarden?’.

Op de Facebookpagina van het weekblad leidt de titelpagina vrijwel onmiddellijk tot een heftige rel. “Wij kunnen jullie vanwege aanzetten tot moord voor de rechter slepen’, schrijft iemand. “Jullie zijn een schande voor de persvrijheid”, stelt iemand anders en een derde vraagt zich af of het niet beter is ‘dit tijdschrift te verbranden’.

Geschrokken van de negatieve reacties heeft de redactie het weekblad snel uit de verkoop genomen. De redactie verdedigde zich door te zeggen dat ze met enkel de bedoeling had ‘het maatschappelijk debat over homoseksualiteit’ aan te zwengelen. Uitgever Mohamed Selhami heeft zich inmiddels verontschuldigd bij ‘iedereen die geshockeerd is’ door de cover van het blad.

Homoseksuele handelingen zijn in Marokko strafbaar. De maximumstraf is drie jaar gevangenis. Het strafwetsartikel is geen dode letter in de wet, want met enige regelmaat duiken er berichten op van mensen die vanwege homoseksuele handelingen zijn gearresteerd en veroordeeld. Eind mei werden in Taourirt in het noorden van Marokko nog drie homoseksuele mannen tot de maximumstraf veroordeeld. The Guardian meldt dat momenteel twee mannen zijn gearresteerd vanwege het maken van een foto van elkaar bij de Hassantoren in Rabat.

[Bron/Illustratie: Maroc Hebdo]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!